Teelbalkanker: let op de symptomen

Laatst bijgewerkt: May 2015 | 7 reacties
zaadbalkanker-170-02.jpg

tips Teelbal- of zaadbalkanker wordt vaak laat ontdekt. Meestal gaan mannen pas naar de dokter als er al sprake is van uitzaaiingen. Nochtans is de zwelling van de zaadbal die op kanker kan wijzen meestal al enige tijd duidelijk voelbaar is. Hij wordt vaak niet opgemerkt omdat hij meestal pijnloos is. Of er wordt gewoon geen aandacht aan geschonken. En ook als de huisarts wordt geraadpleegd denkt deze niet zelden bijvoorbeeld eerder aan een ‘bijbalontsteking’, waarvoor dan antibiotica worden voorgeschreven. Ook bij bijvoorbeeld rugklachten denkt men zelden aan een probleem van de teelballen.

Symptomen: veranderingen aan de teelbal
• een toename in grootte van de zaadbal,

• soms een of meerdere harde knobbel(s) in de zaadbal.

• soms een scherpe pijn in de aangetaste bal.

Andere mogelijke symptomen
• Een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf;

• Vermoeidheid zonder aanwijsbare reden;

• Afnemend libido.

Bij uitzaaiingen kunnen andere klachten ontstaan:
• buik- of rugpijn

• een zwelling van de borstklier of van het gebied rond de tepel, met of zonder pijn

Bij uitzaaiingen in de longen:
• kortademigheid;

• borstpijn;

• hoesten en bloed opspugen.

Vroege ontdekking en tijdige behandeling van zaadbalkanker is erg belangrijk. In principe geldt dat hoe kleiner de tumor is bij ontdekking, des te gunstiger de vooruitzichten zijn. Als je met één of meerdere klachten naar je huisarts gaat, zal hij een algemeen lichamelijk onderzoek doen.

Onderzoeken

Als de huisarts de klachten en lichamelijke veranderingen
verdacht vindt, zal hij je doorverwijzen naar een uroloog. De uroloog zal het lichamelijk onderzoek herhalen en bij verdenking van zaadbalkanker vermoedelijk als eerste overgaan tot een echografie van de balzak en de buik en een bloedonderzoek op tumormerkstoffen. Bij zaadbalkanker kunnen bepaalde stoffen in verhoogde mate in het bloed aanwezig zijn. Deze stoffen worden tumormerkstoffen (tumormarkers) genoemd. HCG of bèta-HCG ((bèta-)humaan choriongonadotrofine) en alfa-FP (alfa-foetoproteïne) zijn zulke merkstoffen. Een verhoogde hoeveelheid van deze stoffen is meestal een aanwijzing voor zaadbalkanker. Ook wordt altijd de hoeveelheid LDH (lactaatdehydrogenase) in het bloed gemeten. LDH is geen specifieke tumormerkstof, maar de hoeveelheid LDH is wel bij bijna alle mannen met zaadbalkanker hoger dan normaal.

Als de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, de echografie en het bloedonderzoek op zaadbalkanker wijzen, is weefselonderzoek nodig om de diagnose definitief te kunnen stellen. Dit gebeurt zo spoedig mogelijk na het bloedonderzoek.

Voor het weefselonderzoek moeten de zaadbal, de bijbal en de zaadstreng worden weggenomen. De operatie gebeurt onder narcose, en vindt bijna altijd plaats via de lies. Je wordt hiervoor een of twee dagen in het ziekenhuis opgenomen. Het wegnemen van de zaadbal (orchidectomie), de bijbal en de zaadstreng is tevens het begin van de behandeling.

Het verlies van één zaadbal leidt zelden tot vermindering van de geslachtsdrift en ook niet tot impotentie. Ook is er meestal geen blijvende invloed op de vruchtbaarheid.

Als uit het weefselonderzoek is gebleken dat er inderdaad sprake is van zaadbalkanker, is verder onderzoek nodig om na te gaan of er elders in het lichaam uitzaaiingen zijn. Op grond van dit onderzoek wordt het stadium van de kanker bepaald.

Bij iemand met zaadbalkanker wordt altijd een CT-scan gemaakt van de buik en van de longen. Soms wordt ook een CT-scan gemaakt van de hersenen, als de arts vermoedt dat daar uitzaaiingen zitten.

Een skeletscintigrafie (ofwel een botscan) is een onderzoek dat (eventuele) uitzaaiingen in de botten zichtbaar kan maken. Dit onderzoek wordt alleen gedaan als de specialist vermoedt dat je uitzaaiingen heeft in de botten. Dit komt bij zaadbalkanker weinig voor.
Ook door middel van een MRI-scan zijn afwijkingen in de testes en uitzaaiingen op te sporen.

Behandeling
Bij patiënten met een sterk vermoeden van teelbalkanker wordt de aangetaste teelbal verwijderd voor weefselonderzoek, zoals hierboven aangegeven.

Afhankelijk van het type kanker en het stadium is een aanvullende behandeling van radiotherapie of chemotherapie gewoonlijk noodzakelijk. In deze gevallen moet voor het opstarten van de behandeling de bewaring van sperma overwogen worden.

Meer info
www.zaadbalkanker.nl/


verschenen op : 13/02/2013 , bijgewerkt op 28/05/2015

7 reacties

Teelbalkanker: let op de symptomen

door anoniem, 5 December 2017 om 21:46

Ik heb al een paar maanden een grote bult aan de linker kant boven mijn balzak hij is groter als mijn bal en soms heb ineens pijn aan wat zou t kunnen zijn?

Teelbalkanker: let op de symptomen

door beukie, 26 June 2017 om 09:45

bedankt allen voor de reakties , linkerteelbal de grootte van een ei ,1e actie antibiotica bij ontsteking? voor alle zekerheid toch maar bloed laten trekken en echografie

zaadbalkanker

door anoniem, 15 April 2013 om 01:22

ik heb 2 keer zaadbalkanker gehad. De eerste keer was ik 57 jaar, de tweede keer was ik 74. De eerste keer heb ik een langdurige chemo behandeling gekregen. -6 maanden- aanvankelijk was ik kansloos en had nog 3 a 4 maanden te gaan. Maar plotseling begon het tij te keren en was er geen spoor van kanker meer te vinden. Het werd toen afgedaan als een kanker van onbekende oorsprong. 17 jaar later weer kanker. Ik werd behandeld in het zelfde ziekenhuis en daarbij de zelfde specialisten. Ik kreeg te horen dat het zaadbalkanker was, het zelfde als 17 jaar geleden maar toen was er niet voldoende kennis etc. Was ik 40/50 jaar dan zouden ze mij, met de kennis en mogelijkheden van nu, misschien kunnen genezen. Maar ik was inmiddels te oud om 20 chemokuren te ondergaan. Maar we zullen kijken hoe ver we kunnen gaan -dat zei de oncoloog- na ongeveer 10-12 kuren was ik een wrak en de behandeling moest worden beeindigd. Ik had wel extra aandacht van deze oncoloog en vroeg hem door te gaan met alle risico's van dien. Het werden uiteindelijk toch 20 kuren waarvan ik de laatste 3 beter kon verdragen. Moet nog even opmerken dat deze kanker uniek was, want de bron was niet mijn zaadbal maar was ergens in het centraal zenuwstelsel.

bekijk alle 7 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt