ad

Geen gevaarlijke hoeveelheden bestrijdingsmiddel op groente en fruit

Laatst bijgewerkt: januari 2012
moestuin-groenten-170_400_08.jpg

nieuws Restjes van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit in Nederlandse winkels vormen geen serieus gevaar voor de volksgezondheid. Het risico dat consumenten, inclusief kinderen en baby’s, lopen is zo gering dat dit het eten van voldoende groente en fruit op geen enkele manier in de weg staat. Die conclusie trekt het Voedingscentrum uit een analyse van 4392 groente- en fruitmonsters die de Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) in 2010 heeft genomen.

De kans om groente of fruit te eten met een schadelijke hoeveelheid bestrijdingsmiddel is uiterst klein, omdat overschrijdingen heel weinig voorkomen. Het maakt ook niet uit in welke winkelketen je groente of fruit koopt. Uit onderzoek van de nVWA blijkt dat geen duidelijke verschillen bestaan tussen de verschillende winkelketens.

Groente en fruit leveren belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, kalium, ijzer, foliumzuur, vitaminen en vezels. Voldoende groente en fruit eten verkleint bovendien het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. De zeldzame overschrijdingen van bestrijdingsmiddelen doen hieraan niets af. Het echte gevaar voor de volksgezondheid is het teveel aan energie, zout en verzadigd vet en het gebrek aan vezels in onze voeding. Dat eist duizenden slachtoffers per jaar.

Het Voedingscentrum raadt aan om te allen tijde groente en fruit voor consumptie met water te wassen. Hiermee verwijder je vuil en stof. Niet alle restjes van bestrijdingsmiddel verwijder je door te wassen. Een deel van het bestrijdingsmiddel zit namelijk in het product. Dat is niet erg, want de hoeveelheid is te klein om gevaarlijk te zijn voor de gezondheid.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub