ad

Vervoer kinderen zo lang mogelijk in babyautostoeltje tegen de rijrichting

Laatst bijgewerkt: december 2011
kind-autozitje-vooraan-170_400_12.jpg

nieuws Ouders stappen te vroeg over van een babyautostoeltje dat tegen de rijrichting in staat (groep 0+) op een kinderautostoeltje (groep 1). Dat is niet veilig, blijkt uit onderzoek in Zweden. Ook grotere kinderen worden het beste tegen de rijrichting in vervoerd. Wacht dus zo lang mogelijk met overstappen van een babyautostoeltje op een kinderautostoeltje. Dat betekent in de praktijk: zeker tot ze 1 jaar zijn en liever tot 18 maanden.

Op kinderautostoeltjes (groep 1) – die niet tegen de rijrichting in staan – staat dat u ze kunt gebruiken voor kinderen vanaf 9 kilo. Het is echter veel veiliger om peuters zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren, in een babyautostoeltje dus, ook als ze al zwaarder zijn dan 9 kg. Bij een aanrijding wordt het kind dan met zijn rug en hoofdje in het stoeltje gedrukt. De impact van een schok wordt dan verdeeld over de hele rug. Belangrijk, want de nek van jonge kinderen is nog niet genoeg ontwikkeld om zo’n schok op te kunnen vangen.
Wanneer een baby in de rijrichting meerijdt (dit wil zeggen in dezelfde richting als de bestuurder), zal zijn hoofd bij een frontale botsing hard naar voren geslingerd worden. Zijn weinig ontwikkelde nekspieren kunnen onmogelijk verhinderen dat het hoofd naar voren schokt. Dit kan dodelijk zijn of leiden tot verlamming.

Een kind is te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van de oren boven de rugleuning komt. Stap dan pas over op het volgende autostoeltje. Het is niet erg als de beentjes over de rand steken.
De normen voor vervoer van de allerkleinsten per auto worden momenteel op Europees niveau aangepast. In de nieuwe autostoeltjes – op de markt vanaf 2013 – worden kinderen verplicht langer tegen de rijrichting in vervoerd.

Meer info:
www.veiligheid.nl
ad


pub