Alles over reizigersdiarree

Laatst bijgewerkt: februari 2019

dossier

Gemiddeld 30 tot 40 % van de toeristen die hun vakantie in een tropisch of subtropisch gebied doorbrengen, krijgt last van reizigersdiarree of 'turista'. In de meeste gevallen is de aandoening vrij onschuldig, maar ze kan een vakantie wel behoorlijk vergallen. Af en toe betreft het een ernstigere diarree, waarvoor een specifieke behandeling met antibiotica kan aangewezen zijn, of waarbij een ziekenhuisopname nodig is om met behulp van infusen vocht toe te dienen.

Een aantal hygiënische maatregelen kunnen het risico op (ernstige) reizigersdiarree doen afnemen, maar nooit helemaal voorkomen.

De belangrijkste maatregel in geval van diarree is het voorkomen van uitdroging (hydratatie). Voor sommige reisbestemmingen en sommige reizigers met een verhoogd risico op ernstige diarree (bv. zwangeren, kleine kinderen, chronisch zieken...) nemen het best van hieruit antibiotica mee om die indien nodig snel te kunnen innemen. Bespreek dat vooraf met uw arts. Een correcte (zelf)behandeling kan de ziekteduur verkorten en in sommige gevallen een ziekenhuisopname vermijden.

Oorzaken van reizigersdiarree

123m-wc-toilet-papier-diaree-01-17.jpg
De oorzaak van reizigersdiarree is meestal een infectie door een bacterie, soms ook een virus of een parasiet. Infectie met meerdere kiemen tegelijk is eveneens mogelijk. De meest frequente veroorzakers van reizigersdiarree zijn: Enterotoxigene Escheria coli (ETEC) (30- 40 %) en Enteroaggregatieve E. coli (EAEC) (20-35 %) , Shigella (5-15 %), Salmonella (4-10 %), Norovirus, Shigella en Campylobacter jejuni.

zie ook artikel : Voedselinfecties

De infectie treedt op na het eten van voedsel dat is besmet met uitwerpselen of na het drinken van met stoelgang (fecaal) verontreinigd water. Bij minder goede hygiënische omstandigheden is de kans op fecale vervuiling van voedsel en drinkwater erg groot. Verschillende besmettingswegen zijn denkbaar: onvoldoende scheiding van afval- en drinkwater, bemesten van de grond met menselijke uitwerpselen, ontoereikende bewaringstechnieken, wassen van groenten en fruit met besmet water, vliegen die de besmetting overbrengen op het voedsel, minder strikte normen m.b.t. persoonlijke hygiëne, enz. Ook zwemwaters zijn vaak verontreinigd. zie ook artikel : Voeding & hygiëne: Voedselvergiftiging: hygiene helpt voorkomen

zie ook artikel : Voeding & hygiëne: Voedselvergiftiging: hygiene helpt voorkomen

Symptomen

Reizigersdiarree treedt meestal op tijdens de eerste week van het verblijf, gemiddeld al na de derde dag. In de meeste gevallen blijft reizigersdiarree beperkt tot een milde aandoening die meestal na enkele dagen spontaan geneest. Wat niet wegneemt dat diarree de verdere werk- of vakantieplannen gedurende één à twee dagen ernstig kan dwarsbomen.

De belangrijkste symptomen zijn:
 •  een frequente, waterige ontlasting,
 •  krampen,
 • misselijkheid. Zo'n 15 % van de patiënten is ernstiger ziek en heeft ook last van:
 •  koorts,
 •  braken,
 •  bloederige ontlasting. 

zie ook artikel : Voedselinfecties

Hoe kunt u reizigersdiarree voorkomen?

voed-hyg-street-food-170-400_06.jpg

1. Hygiënische maatregelen 

Door te letten op wat u eet en drinkt kan u waarschijnlijk geen diarree voorkomen, wél de kans op een ernstige diarree verminderen. Ook elementaire handhygiëne vermindert de kans op ernstige infecties. U hoeft zich echter niet schuldig te voelen als u na het eten van lokale specialiteiten diarree zou krijgen. Reizen is nu eenmaal ook nieuwe dingen proeven... 

Voedselhygiëne 

Vermijd in de mate van het mogelijke ongekookt of ongebakken voedsel, zoals:

 •  rauwe groenten;
 •  ongeschild fruit, fruit dat reeds geschild is en fruit dat er beschadigd uitziet;
 •  rauwe of onvoldoende gekookte vis en zeevruchten;
 •  rauw of onvoldoende gebakken vlees,
 •  niet-gepasteuriseerde of ongekookte melk en melkproducten (o.a. kazen, roomijs...),
 • gerechten op basis van rauwe of onvoldoende gekookte eieren (mayonaise, sommige desserts);
 • gerechten die wel werden gekookt maar nadien lang op kamertemperatuur werden bewaard;
 • koude buffetten, vooral wanneer het voedsel rechtstreeks met ijs wordt gekoeld;
 • onverpakt ijs dat in een karretje langs de weg verkocht wordt. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op. Ook markten, straatstalletjes en restaurants of verkooppunt met veel vliegen, zijn te mijden.
Kies dus voor:
 • vers bereide voedingswaren die voldoende doorbakken of verhit zijn en warm worden opgediend;
 • geschild fruit dat u zélf schilt;
 • gesteriliseerde producten, bijvoorbeeld in blik, pot of foliepak, die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking houdbaar. Vacuüm verpakt vlees of vleeswaren zijn niet houdbaar. 
Dranken 
 • Drink in landen met een lage hygiënische standaard geen leidingwater. Gebruik ook geen leidingwater om groenten te spoelen.
 • Flessenwater is te verkiezen, op voorwaarde dat de flessen in uw bijzijn geopend worden (opletten voor frisdranken in flesjes met opnieuw gebruikte kroonkurken). Niet alle ter plaatse gebottelde mineraalwaters zijn echter veilig.
 • Gashoudende dranken zijn iets veiliger omdat ze een wat hogere zuurtegraad hebben, er kan ook moeilijker met de kroonkurken geknoeid worden.
 • Indien er geen flessenwater ter beschikking is, zijn thee of koffie een goed alternatief (bereid met gekookt water). In sommige landen is het wel gebruikelijk om voor het serveren ongekookt koud water bij de hete thee of koffie te voegen.
 • IJsblokjes zijn maar zo veilig als het water dat er voor gebruikt wordt en zijn daarom te wantrouwen, zelfs wanneer ze gebruikt worden in alcoholische dranken (sommige micro-organismen kunnen overleven in ijs). Gebruik alleen ijsblokjes van gekookt water.
 • Tanden poetsen met leidingwater kan een risico inhouden, hoewel dit meestal gering is.

zie ook artikel : Voeding & hygiëne: Voedselvergiftiging: hygiene helpt voorkomen

Hoe leidingwater ontsmetten? 


Volledig kiem- en parasietvrij maken van het drinkwater is onbegonnen werk. U kan evenwel het risico in belangrijke mate verkleinen door volgende maatregelen 
Koken 
 Het volstaat om het water tot aan de kooktemperatuur te brengen en vervolgens af te dekken.  Zichtbaar troebel water wordt het best eerst gefiltreerd alvorens het te koken, bijvoorbeeld door het door een koffiefilter of een schone zakdoek te gieten 
Ontsmetten 
 Er zijn verschillende ontsmettingsproducten op de markt, belangrijk is het middel lang genoeg te laten inwerken (1 à 2 uur voor de gewone dosis bij kamertemperatuur, korter voor de hogere dosis). Volg de gebruiksaanwijzing.
 •  Chloramine-tabletten: Chloramina Pura, Chloraseptine, Clonazone (in de apotheek);

 - drinkwater: 1 tablet van 250 mg per 10 liter (onzuiver) à 50 liter (relatief zuiver) water  - water om de groenten te spoelen: 5 tabletten per liter water. De groenten moeten gedurende 10 min in ?dit ontsmette water ondergedompeld worden  

 •  Mircopur Forte (in de apotheek): chloor- en zilvertabletten (voor 1 liter), vloeistof of poeder voor 100 liter water of meer.?
 •  Javeloplossing (5% natriumhypochloriet):   2 à 4 druppels javelwater per liter onzuiver water tot 5 à 10 druppels per 20 liter zuiver water, wat een lichte chloorsmaak geeft (druppelteller van 20 druppels per ml);      

- water om de groenten te spoelen: 5 ml per liter water, de groenten moeten gedurende 10 min in dit ontsmette water ondergedompeld worden

 • Er bestaan ook commerciële natriumhypochlorietoplossingen (in de campingzaken) zoals Drinkwell-chloor (10 ml voor 100 liter drinkwater) en Hadex (50 ml voor 250 liter drinkwater). Deze geven ook een lichte chloorsmaak, die men nadien kan wegnemen door het water te filteren met een filter op basis van actieve kool (zoals in geval van Hadex-gebruik wordt aangeraden) of door Drinkwell-antichloor druppels (op basis van het niet-toxische natrium thiosulfaat) toe te voegen, na de nodige inwerktijd van 30-60 minuten (voor kouder water: langere contacttijd).
 • 2 % iodiumtinctuuroplossing: 0,4 ml of 8 druppels per liter water. Iodium is wellicht meer actief tegen amoebencysten, en zou minder smaakbedervend zijn dan chloor. De nasmaak kan men nadien wegnemen door het water te filteren met een filter op basis van actieve kool of door vitamine C toe te voegen. Langdurig gebruik (meer dan 3 maanden) van iodium wordt in het algemeen afgeraden. Bij vermoeden van schildklierpathologie en bij zwangeren wordt geen jodium gebruikt, of tot maximum 3 weken.
 Zilverzouten zijn niet actief tegen virussen en zijn niet geschikt om water te ontsmetten maar wel om gestockeerd ontsmet water in waterreservoirs langdurig (tot maanden) kiemvrij te houden. Zij zijn verkrijgbaar in gespecialiseerde buitensportzaken (Micropur Classic, Drinkwell Zilver).
Filtreren

Er bestaan verschillende types van draagbare waterfiltersystemen op de markt. Deskundig advies hieromtrent wordt best ingewonnen in de gespecialiseerde buitensportzaken. 

Personen die in de tropen gaan wonen schaffen zich best een groter filtersysteem aan (Berkefield). Belangrijk is dat dergelijke systemen goed onderhouden worden.
Gadgets zoals drinkrietjes met ingebouwde filter zijn waardeloos.
UV-stralen
Er bestaan draagbare apparaatjes die door middel van UV-stralen het water zuiveren. Voordelen van deze technieken is dat het water meteen zuiver is en de smaak niet verandert.  Deze techniek werkt ook goed tegen virussen. Nadelen zijn dat het dure producten zijn en men steeds batterijen, elektriciteit of zonnepanelen nodig heeft. Deze techniek werkt enkel in helder water (vb. Steripen).

123-txt-please-wash-hands-handen-11-16.jpg

Lichaamshygiëne 

 • Handen wassen met water en zeep vóór het koken, het eten, en na het gebruik van het toilet.
 • Personen die buikpijn en/of diarree hebben, moeten uit de keuken blijven en hun handen vaak en goed wassen, zeker na het gebruik van het toilet.

 • Neem eventueel een flesje desinfecterende ‘zeep-zonder-water’ (alcoholhoudende gel) mee. Met deze gel kunt u de handen overal bacterievrij maken. Desinfecterende doekjes hebben hetzelfde effect.
 • Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop en spoel af in zuiver water. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze snel.
 • Het inslikken van water tijdens het zwemmen is eveneens een belangrijke bron van besmetting. 

2. Vaccinatie

Er bestaat momenteel nog geen vaccin dat beschermt tegen reizigersdiarree.

3. Preventieve inname van antibiotica

Het preventieve gebruik van antibiotica of andere geneesmiddelen wordt door Belgische reisexperts afgeraden. Alleen in zeldzame gevallen kunnen preventief antibiotica overwogen worden. Een snelle zelfbehandeling (zie verder) is echter een uitstekend alternatief. Gebruik geen antibiotica die u nog liggen hebt, maar raadpleeg altijd een arts.

 • Bij personen die kortstondig (hooguit enkele dagen) in het buitenland verblijven en absoluut niet ziek mogen worden, zoals topsporters, diplomaten, zakenmensen, en eventueel rolstoelafhankelijke personen.
 • Bij bepaalde risicogroepen zoals personen met een verminderde immuniteit (door ziekte of behandeling), inflammatoire darmziekten, nierfalen, enzovoorts. Het preventieve gebruik van andere geneesmiddelen zoals adsorberende kool of andere adsorbentia, zogenaamde darmantiseptica, enzovoorts, heeft geen zin. Preventief gebruik van probiotica / lactobaccillen wordt evenmin aangeraden wegens onvoldoende bewezen effect.

Behandeling van reizigersdiarree

In de eerste plaats moeten maatregelen tegen vochtverlies getroffen worden. Rehydratie is vooral van belang bij kinderen en kwetsbare personen (omwille van chronische aandoeningen, de inname van maagzuurremmers of diuretica, of een leeftijd vanaf ± 70 jaar). Maar bij ernstige diarree loopt elke volwassene een risico. Bij milde tot matige diarree is er verder meestal geen specifieke behandeling nodig. Reizigersdiarree geneest praktisch altijd spontaan na enkele dagen. Of u bij reizigersdiarree geneesmiddelen moet gebruiken, is afhankelijk van de ernst van de diarree en de omstandigheden.

123-tek-O.R.S-ORS-diarree-02-19.jpg
Hydratatie

De belangrijkste behandeling van diarree is het compenseren van het vochtverlies door middel van vocht met voldoende zout en suiker. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Zuiver water volstaat niet omdat dit grotendeels opnieuw verdwijnt met de stoelgang in plaats van door het lichaam te worden opgenomen.


 • Commerciële zout-suikeroplossingen, b.v. O.R.S., Serolyte, Soparyx, Tropenzor, enz.: dit is vooral aangewezen bij kinderen, kwetsbare personen en ouderen ( ± 70 jaar).

 • Zelf samen te stellen: 8 afgestreken koffielepels suiker en een koffielepeltje zout per liter vloeistof, best een mengsel van zuiver water of verdunde thee met fruitsap of geplette banaan.


Omwille van het risico voor fouten en de gevolgen hiervan wordt voor kinderen afgeraden om zelf de vloeistof samen te stellen, maar steeds de kant-en-klare ORS-preparaten mee te hebben.


 • Voor volwassenen is gelijk welke niet-besmette vloeistof adequaat, bijvoorbeeld: thee + citroen, bouillon, frisdranken (bij voorkeur zonder gas) en fruitsap (geen appelsap) met zoute koekjes of chips.

 • Vasten is meestal zinloos; bij afwezigheid van braken blijft men best een normale hoeveelheid licht verteerbaar voedsel innemen, verdeeld over frequentere maar kleinere maaltijden. Kies mager vlees of vis met gekookte groenten (geen rauwkost) en rijst, deegwaren of geroosterd brood. Geschikte fruitsoorten zijn rijpe bananen en geraspte appelen.


Bij zuigelingen en kleine kinderen worden volgende maatregelen aanbevolen:


 • Borstvoeding kan ongewijzigd verdergezet worden. Tussen de borstvoedingen in kan men orale rehydratatie vloeistof (O.R.V.), afgewisseld met zuiver water geven.?

 • Flesvoeding wordt de eerste 6 uur vervangen door voldoende O.R.V. : 10 - 15 ml per uur en per kg. Daarna kan de gebruikelijke voeding hernomen worden, met toevoeging van 20 % vocht. Dit kan gebeuren door het toevoegen van water aan de melk of door het toedienen van vocht tussen de voedingen in.

 • Bij braken dient O.R.V. dikwijls en in zeer kleine hoeveelheden toegediend te worden, bijvoorbeeld met een theelepeltje.


Het is belangrijk te weten dat de inname van O.R.V. de diarree niet noodzakelijk doet afnemen, en soms zelfs schijnbaar doet toenemen.

Tekenen van dehydratatie (uitdroging) zijn o.m.:

 • Bij lichte tot matige dehydratatie: dorst, minder plassen en prikkelbaarheid?

 • Bij ernstiger dehydratatie: minder plassen, droge mond en lippen, doffe ogen, ?sufheid, koud aanvoelende handen en voeten.Bij tekenen van ernstige dehydratatie moet een arts geraadpleegd worden.

zie ook artikel : Antibiotica bij reizigersdiarree

1. Behandeling van matig hinderlijke diarree

123-toiletpapier-rol-trap-nacht-wc-03-17.jpg
Het gaat hier om een diarree met waterige stoelgang, soms lichte krampen, maar zonder alarmsignalen zoals bloederige stoelgang of hoge koorts (meer dan 38,5 °C). 

1.  Hydratatie (zie hierboven)

2.  Darmtransitremmers
Bij hinderlijke diarree of in situaties zoals bus- of vliegtuigreizen, wanneer diarree om comfortredenen beter vermeden wordt, kan u een dramtransitremmer (Loperamide, bv. Imodium) nemen. 

Loperamide geneest de diarree niet, maar verlicht  enkel de symptomen: het vermindert het aantal ontlastingen.
 • Belgische experts adviseren een voorzichtige dosis van 1 capsule of instant tablet na elke losse ontlasting, met een maximum van 4 capsules per dag (dit is een lagere dosering dan aangegeven op de bijsluiters!). Indien dit geen effect heeft, mag men de dosis niet verhogen.
 • Zodra de stoelgang vaster wordt of indien er meer dan 12 uur geen stoelgang optreedt, moet men de toediening stopzetten.
 • Zeker niet langer dan 3 dagen gebruiken.

LET OP:

 • Bij zwangeren en tijdens borstvoeding wordt loperamide afgeraden.
 • Bij kinderen dient men uiterst voorzichtig te zijn met loperamide, en bij kinderen onder de 6 jaar is het volledig af te raden.
 • Ook bij bloederige stoelgang of bij hoge koorts met buikkrampen, mag u geen loperamide gebruiken. De diarree is immers een beschermingsmechanisme van het lichaam om zo snel mogelijk de verwekker kwijt te raken.

3. Bij kinderen kan aanvullend aan een behandeling met een rehydratie-oplossing een van de volgende behandelingen gebruikt worden om het aantal ontlastingen te verminderen:

 • Racecadotril (Tiorfix): mag niet toegediend worden aan kinderen jonger dan 3 maanden.
 • Probiotica (lactobacillus (Lacteol).
 • Saccharomyces boulardii (Enterol). 

4. Antibiotica worden ingeval van gewone diarree door Belgische reisexperts afgeraden.

5. Van andere geneesmiddelen tegen diarree (zoals de zogenaamde absorbentia en adstringentia) of van geneesmiddelen die de darmflora zouden bevorderen, is de doeltreffendheid niet bewezen. 
Niet aangeraden zijn in elk geval behandelingen met antispasmodica, probiotica, preparaten op basis van klei, zwarte kool enzovoort.

externe link : Tropischinstituut.be

2. Behandeling van ernstige diarree (bacteriële dysenterie)

123-darm-AB-bacflora-diarre-allerg-09-18.jpg
Ernstige diarree (meestal veroorzaakt door bacteriële dysenterie) is diarree (meer dan 6 ontlastingen per 24 uur, zeker wanneer ook nachtelijke ontlastingen optreden) die gepaard gaat met:
 • hoge koorts (meer dan 38,5 °C gedurende meer dan 24 u);
 • en/of bloederige of slijmerige stoelgang;
 • en/of hevige krampen.
Bij ernstige diarree raadpleegt u het best indien mogelijk een arts ter plaatse. Raadpleeg zeker een arts indien de symptomen niet verbeteren binnen de 48 uur. Bij kinderen, zwangeren, kwetsbare personen (bv. diabetes) en ouderen ( ± 70 jaar) moet u sneller medische hulp zoeken.

OPGELET BIJ KOORTS
Elke temperatuurstijging (vanaf 38°C in de oksel) langer dan 24 uur die zich voordoet tijdens of tot drie maanden na een verblijf in een streek waar malaria voorkomt – ook zonder andere klachten - moet als malaria-aanval worden beschouwd, tot het tegendeel bewezen is. Raadpleeg zo snel mogelijk een arts.

1. Hydratatie 

2. Geen loperamide 

Bij bloederige stoelgang of bij hoge koorts met buikkrampen, mag u geen loperamide gebruiken. Indien u loperamide hebt genomen, moet u die behandeling stoppen. 

3. Antibiotica 

Tracht bij ernstige diarree steeds een arts ter plaatse te raadplegen. Wanneer dit echt niet mogelijk is, kunt u op eigen initiatief met een antibioticum starten. 

 •  Volwassenen: Azithromycine (generisch/Zitromax): eenmalig 2 x 500 mg. Dit mag ook gebruikt worden tijdens de zwangerschap.
 •  Kinderen en jongeren < 15 jaar: Zitromax (10 mg /kg/dag) (tot een maximum 500 mg per dag) gedurende 1 tot maximum 3 dagen. Er bestaat een siroopvorm.

  Bij hele kleine kinderen moet in elk geval medische hulp worden gezocht vooraleer het antibioticum op te starten.

  Neem deze antibiotica vanuit België mee in uw reisapotheek voor noodgevallen bij een reis naar risicogebied:
 • voor een reis van 16 dagen of langer naar (sub)tropische gebieden in Afrika en Azië (niet voor reizen naar Zuid-Amerika);
 • voor korte reizen naar het Indisch subcontinent;
 • altijd voor avontuurlijke reizen (trekking, jungle, hoogte, lange duur...);
 • altijd wanneer u zwanger bent;
 • altijd wanneer u reist met kinderen jonger dan 12 jaar;
 • altijd bij verminderde immuniteit (door ziekte of behandeling);
 • altijd bij verhoogde kans op complicaties (bv. diabetes, nierfalen, hartfalen, enzovoorts);
 • altijd bij maagdarm-aandoeningen (verminderde of afwezige maagzuurproductie). 

Behandeling ernstige diarree door amoebendysenterie of giardiasis 

Bij ernstige diarree gaat het heel soms om een amoebendysenterie of een infectie met Giardia lamblia.

Amoebendysenterie 

Amoebendysenterie geeft een minder acuut beeld dan een bacteriële dysenterie. In deze gevallen heeft men meestal: - normale stoelgang, met wat slijmetter en/of bloed, - ofwel slijmerige-bloederige diarree, - ofwel dikwijls kleine beetjes stoelgang, soms met valse stoelgangnood, - meestal geen of weinig koorts.

Gardiasis 

In deze gevallen heeft men meestal: - aanslepende diarree, zonder bloed of slijmen - geen koorts - gebrek aan eetlust en/of buiklast. 

Behandeling 

1. Hydratatie 

2. Geen loperamide 

3. Anti-amoebenbehandeling 

Raadpleeg zo mogelijk een arts ter plaatse. Avontuurlijke reizigers of reizigers die langdurig onderweg zijn, zonder mogelijkheid om snel een arts te raadplegen, kunnen van huis uit een noodbehandeling voor amoebendysenterie meenemen.

 •  Fasigyn: 2 tabletten van 500 mg 's morgens en 2 's avonds gedurende 3 dagen
  of Flagyl gedurende 10 dagen
  of Tiberal gedurende 5 tot 10 dagen.
 •  Steeds gevolgd door: Gabbroral: 3 x 2 tabletten per dag (10 mg/kg) gedurende 8 dagen (= 3 doosjes),
  Ofwel Furamide: 3 tabl (500mg) per dag gedurende 10 dagen.

  Bij elk van deze geneesmiddelen is het gebruik van alcohol gevaarlijk
 •  Als deze behandeling geen of onvoldoende effect heeft, is het raadzaam om toch ook een antibioticum te nemen. 

4. Anti-giardibehandeling 

Raadpleeg zo mogelijk een arts ter plaatse. Avontuurlijke reizigers of reizigers die langdurig onderweg zijn, zonder mogelijkheid om snel een arts te raadplegen, kunnen van huis uit een noodbehandeling voor giardi meenemen.

 • Fasigyn: eenmalig 4 tabletten in één keer. Geen alcohol gedurende 48 uur.

Bronnen 

Risico's 

De kans op turista hangt nauw samen met de reisbestemming, de reisomstandigheden, en de graad van immuniteit van de reiziger. 

Reisbestemming 

Voor wat betreft de reisbestemming, wordt een onderscheid gemaakt tussen gebieden met een laag, een middelmatig en een hoog risico op het doormaken van reizigersdiarree

 • Laag risico (< 8% bij een verblijf van min. 1 maand): USA, Canada, Noord- en Centraal-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland
 •  Middelmatig risico (8- 20%): Japan, Korea, Zuid-Afrika, Israël, de meeste eilanden van de Caraïben, het Middellandse Zeebekken, de eilanden in de Stille Oceaan en Latijns-Amerika
 •  Hoog risico (20- 55%): zuidelijk Azië, sommige tropische delen van Zuid-Amerika, sommige eilanden in de Caraïben (Haïti en Dominikaanse Republiek) en bijna heel Afrika. 


Reisomstandigheden
 

 •  Avontuurlijke reizigers die in 'primitieve' omstandigheden reizen, of verblijven in lokale 'guesthouses' of bij vrienden of familie, lopen uiteraard méér risico op turista dan reizigers in luxehotels.
 •  Ook bij lange reizen (langer dan 3-4 weken) verhoogt de kans op diarree. 


Persoonlijke gevoeligheid
 

 •  Reizigers uit landen met een hoge hygiënische standaard zijn het meest gevoelig voor reizigersdiarree.
 •  Bij herhaald reizen of bij langere verblijven in de tropen of subtropen, neemt deze gevoeligheid af. Vermoedelijk verwerft men na enige tijd een zekere graad van immuniteit tegen de verwekkers van reizigersdiarree.
 •  Om die reden hebben kinderen en jonge volwassenen meer kans op het doormaken van reizigersdiarree.
 •  Ook mensen met een chronische maagdarm-aandoening of een verminderde maagzuurproductie (door ziekte of behandeling) lopen mogelijk een verhoogd risico op turista omdat zij minder weerstand kunnen bieden tegen eventuele kiemen die het maagdarmstelsel binnendringen. Mensen die maagzuurremmers (PPI) nemen, wordt aangeraden om die, in overleg met hun arts, te verminderen of te stoppen tijdens een reis naar (sub)tropische landen.verschenen op : 15/02/2019 , bijgewerkt op 21/02/2019