Pretecho: Wat is het verschil tussen een 3D-echo en 4D-echo, en zijn ze veilig?

In dit artikel
Pretecho: Wat is het verschil tussen een 3D-echo en 4D-echo, en zijn ze veilig?

dossier Bij de klassieke medische echo krijg je op het beeldscherm je kindje in zwart-wit te zien. Zo’n 2D-echo is ideaal voor een gynaecoloog om je baby na te kijken op afwijkingen, maar de ouders kunnen er vaak niet veel uit opmaken, of toch niet in de eerste maanden. Veel ziekenhuizen en centra voor zwangerschapsbegeleiding bieden tegenwoordig dan ook ook de mogelijkheid om een echo te laten maken in 3D of 4D.

Lees ook: Wanneer kan je op een echo het geslacht zien?

Wat is een pret-echo?

Getty_echo_baby_3D_4D_2023.jpg

© Getty Images

Bij een 3D-echo worden de 2D-beelden achter elkaar geplakt, waardoor diepte ontstaat, zodat je een beeld van de contouren van je kindje krijgt. Op die manier kan je bijvoorbeeld het gezichtje zien. Bij een vierdimensionele (4D) echo worden deze 3D-beelden achter elkaar gezet. Hierdoor is het mogelijk om bewegende beelden van je baby te zien. Behalve foto's kan er ook een filmpje van gemaakt worden. 

Medisch gezien zijn zulke 3D- en 4D-echo’s niet nodig, maar het is voor ouders natuurlijk wel leuk om hun kindje in de buik te zien en te zien bewegen, daarom worden ze ook wel pretecho’s genoemd.

Lees ook: 7 tips tegen rugpijn tijdens de zwangerschap

Wanneer kan een pretecho?

Een pretecho kan je best laten maken tussen de 20 en 34 weken van je zwangerschap. De meeste mensen kiezen voor een 3D-pretecho vanaf 25 weken zwangerschap, omdat je dan de duidelijkste beelden te zien krijgt. Hoe groter het kindje wordt, hoe moeilijker het is om het volledige lichaampje op beeld te krijgen. Vanaf 34 weken gaan de meeste baby’s indalen, waardoor het gezichtje niet meer goed zichtbaar is op echo. Pretecho’s kosten doorgaans zo’n 50 à 150 euro en worden niet terugbetaald door het ziekenfonds.

Lees ook: Tips tegen brandend maagzuur tijdens je zwangerschap

Is een pretecho veilig?

De Hoge Gezondheidsraad raadt pretecho’s af, omdat ze geen medische meerwaarde hebben en er nog onvoldoende wetenschappelijke gegevens bestaan over impact van een herhaalde en langdurige blootstelling aan ultrasonen. Zo’n echo duurt namelijk vaak langer dan de 2D-echo, omdat naar een maximale beeldkwaliteit wordt gestreefd. In elk geval zouden echografieën uitsluitend door gezondheidswerkers mogen worden gemaakt, zegt de raad. Ook de toestellen waarmee je naar de hartslag van je kindje kan luisteren, komt aan bod in de officiële aanbevelingen van de Gezondheidsraad. De toestellen die vrij verkrijgbaar zijn op de markt zijn uiteraard een pak goedkoper dan de professionele toestellen. “Gelet op de kostprijs van deze toestellen is het niet uitgesloten dat de toestellen bestemd voor de 'fotografie van de foetus' tegen een lagere prijs zouden worden vervaardigd en minder veilig zouden zijn”, klinkt het.

Kind en Gezin schrijft op de website dit: "Hou er rekening mee dat zulke toestellen je onnodige stress en onrust kunnen bezorgen en dat heeft een negatief effect op de ontwikkeling van je baby. Daarnaast zijn pretecho's en hartslagtoestellen gebaseerd op echo-dopplerstraling. Deze straling is ongevaarlijk als ze in een medische setting en slechts beperkt tijdens de zwangerschap wordt gebruikt. Er is nog onvoldoende onderzoek verricht naar de mogelijk schadelijke effecten van veelvuldig gebruik ervan. De veiligheid van de straling bij veelvuldig gebruik kan niet worden gegarandeerd, daarom wordt het gebruik ervan buiten een medische setting uit voorzorg afgeraden."

Wil je je zwangerschap graag van week tot week opvolgen? Raadpleeg dan onze zwangerschapskalender.

Lees ook: Zwangerschapsoedeem: vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Bronnen:
https://www.knack.be 
https://www.health.belgium.be 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram