Alles wat je moet weten over vaginal seeding

dossier Een kindje dat via een natuurlijke bevalling ter wereld komt, krijgt via het geboortekanaal heel wat bacteriën mee die belangrijk zijn voor de opbouw van z’n immuunsysteem. Baby’s die geboren zijn via een keizersnede zouden meer kans hebben om allergieën, astma, hooikoorts en ziektes te ontwikkelen. Is vaginal seeding of microbirthing de oplossing?

Wat is vaginal seeding?

Bij vaginal seeding neemt de gynaecoloog een uitstrijkje van het geboortekanaal en brengt het aan op de ogen en de mond van de baby. Zo komt de baby alsnog in contact met het vaginale microbioom van de moeder. De huid van een baby is poreus en neemt dus de vaginale flora op, wat de darmflora van de baby en dus ook het immuunsysteem ten goede zou komen.

Is vaginal seeding gevaarlijk?

Hoewel er natuurlijk ook voorstanders zijn, zijn de meeste artsen niet onmiddellijk fan van het idee. Volgens Britse dokters is zo’n behandeling zelfs gevaarlijk, omdat bacteriën en virussen makkelijker overgedragen kunnen worden op een pasgeboren baby. Dat schreven ze in het gerenommeerde British Medical Journal. Bovendien zijn baby’s geboren via een keizersnede nog kwetsbaarder en hebben ze al een lagere weerstand. Het gaat vooral om ziektes waarvan je eigenlijk als moeder mogelijks niet weet dat je ze hebt, zoals herpes, chlamydia of streptokokken. Een onderzoek uitgevoerd door de universiteit van West-Australia wijst bovendien uit dat vaginal seeding niet helpt. “Hoewel we weten dat een keizersnede invloed heeft op de darmflora van het kind, is het zeer onwaarschijnlijk dat deze verschillen worden veroorzaakt door een gebrek aan blootstelling aan vaginale microben bij de geboorte,” zegt onderzoeker Lisa Stinson.

Zijn er andere manieren om de weerstand van je baby op te bouwen?

Met borstvoeding geef je je kind de beste start, daar zijn alle dokters en onderzoekers het over eens. Daarnaast is het belangrijk om antibiotica zoveel mogelijk te vermijden. Lees ook: In beeld: bevallen via keizersnede Kan je jouw borsten voorbereiden op borstvoeding? Geen seksdrive meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad De navelstreng na de bevalling laten uitkloppen of melken: wat is dat? Bronnen: https://theconversation.com https://www.darmgezondheid.nl https://www.medzineapp.com https://www.sciencealert.com https://www.aappublications.org


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram