Vroeg behandelen bij MS is cruciaal

ijsberg-120.jpg

nieuws MS is een aandoening die bij elke patiënt een ander verloop kent. Het is dus niet te voorspellen hoe de ziekte bij u zal evolueren. Terwijl veel mensen met MS gedurende vele jaren betrekkelijk weinig last hebben, zijn er anderen die al vroeg neurologische schade kunnen ontwikkelen die hun leven beïnvloedt.
Belangrijk om weten is dat schade aan het zenuwstelsel door MS niet altijd meteen voelbare of zichtbare klachten geeft.
Onze hersenen zijn namelijk in staat om vroegtijdig zenuwletsel te compenseren door over te schakelen naar alternatieve zenuwbanen die diezelfde functie kunnen uitoefenen. Vergelijk het met een wegversperring die u dwingt om een alternatieve route te kiezen om alsnog op uw plek van bestemming te geraken. Is ook die versperd, dan kiest u nog een andere weg, enzoverder. Dit verklaart waarom er in een beginstadium van MS soms geen symptomen zijn, terwijl in de hersenen toch al MS-letsels aanwezig zijn. Uiteindelijk zal het verlies van zenuwvezels toch niet gecompenseerd kunnen worden- er zijn geen alternatieve routes meer- en zullen de tekenen van MS zichtbaar worden.

Zichtbare tekenen van MS zijn met andere woorden maar het topje van de ijsberg.
De meeste MS-activiteit vindt onder de oppervlakte plaats, en slechts een fractie daarvan is zichtbaar als symptomen boven de oppervlakte. Door middel van MRI-scans kunnen zenuwletsels in de hersenen of in het ruggenmerg worden waargenomen, zonder dat die voor de patiënt of de arts zelf zichtbaar zijn. Zodra de diagnose MS wordt gesteld, is het belangrijk meteen een
gepaste behandeling op te starten.

MS leidt tot beschadiging van de isolerende koker rond de zenuwvezels of axonen (demyelinisatie). Schade aan de myeline- de isolatielaag rond de zenuwvezels – kan immers nog voor een deel gerepareerd worden (remyelinisatie), maar schade aan de zenuwbanen zelf (axonen) is onomkeerbaar. Als de hersenen de beschadigde zenuwbanen niet kunnen compenseren, gaat de functie die door de aangetaste zenuwen wordt gestuurd, onherstelbaar verloren.

Daarom kan een vroege instelling van een behandeling en het verderzetten ervan helpen om:
• de volgende opflakkering (relapse) uit te stellen,
• de totale MS-activiteit in de hersenen te beperken.

Meer info: http://nl.ms-gateway.be/

Lees ook: Alles wat je moet weten over Multiple Sclerose (MS)

Lees ook: Mogelijke behandelingen bij Multiple sclerose (MS)


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram