Polshorloge-achtig toestel onderdrukt Tourette-tics
nieuws
Britse onderzoekers hebben een polshorloge-achtig toestel ontwikkeld dat de tics van mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette doet afnemen. De technologie geeft elektrische schokjes aan een zenuw in de pols, die uiteindelijk inwerken op processen in het brein. De innovatie vormt mogelijk een eenvoudige en veilige manier om de levenskwaliteit van mensen met Tourette aanzienlijk te verbeteren.
Het syndroom van Gilles de la Tourette is een neurologische aandoening waarbij mensen lijden aan snelle en herhaalde ongewilde bewegingen en/of geluiden, zogenaamde tics. Het is een misverstand dat alle mensen met de ziekte vloeken en schelden, dit symptoom komt maar voor bij zo’n 15% van de personen. Andere voorbeelden van courante tics zijn hoofdschudden, oogknipperen, grimassen, kuchen en keelschrapen. Er bestaan ook cognitieve tics, waarbij mensen bijvoorbeeld in gedachten berekeningen maken. Stress verergert de tics en lokt nieuwe uit.
Geschat wordt dat zo’n 1 tot 2% van de hele bevolking Tourette heeft, wat maakt dat er in België ongeveer 230.000 mensen met de ziekte zouden zijn. De meerderheid heeft echter een lichte tot matige vorm, waardoor de diagnose vaak niet wordt gesteld. De symptomen komen normaal eerst aan het licht rond de leeftijd van zes jaar, pieken rond de 12 jaar en verminderen vaak vanaf het einde van de puberteit.
Moeilijk te behandelen
De aandoening kan zware gevolgen hebben. Jongeren kampen dikwijls met pesterijen en leerproblemen, wat kan uitmonden in sociale isolatie en depressie. De psychologische schade kan groot zijn en doorwerken in de rest van het leven.
De tics kunnen verminderd worden door (gedrags)therapie en er bestaan ook geneesmiddelen tegen de ziekte, maar die hebben vaak zware bijwerkingen en slaan niet bij iedereen aan. In zware gevallen kan men overgaan tot diepe hersenstimulatie, een neurochirurgische behandeling waarbij elektroden in de hersenen worden geplaatst, maar die kan verschillende complicaties met zich meebrengen.
Stimulatie aan de pols
Onderzoekers van de Britse University of Nottingham denken nu een veilige en eenvoudige techniek te hebben ontwikkeld om mensen met Tourette te helpen. Ze ontwierpen een polshorloge-achtig toestel dat elektrische schokjes geeft aan de zogenaamde nervus medianus, een zenuw in de onderarm. De stimulatie aan de pols grijpt via deze zenuw in op bepaalde processen in het brein, waardoor de tics verminderd worden.
De onderzoekers testten hun innovatie op 19 personen met Tourette. De stimulatie bleek zowel de tics zelf als de voorafgaande dwang te verminderen. Het effect was het sterkst in deelnemers met de zwaarste tics. Een van de deelnemers, een 21-jarige die al drie jaar aan de aandoening leed, kon wel huilen van blijdschap toen hij voelde hoe zijn aandrang tot tics begon af te nemen. Hij getuigde dat het syndroom je leven kan vernietigen, tic per tic, en hoopt dat deze doorbraak zijn leven en dat van lotgenoten kan veranderen.
De onderzoekers willen hun voorlopige versie van de innovatie nu ontwikkelen tot een toestel dat eruit ziet als een Fitbit-apparaat of een Apple smartwatch. Mensen met Tourette kunnen het dan dragen waar en wanneer het nodig is.
Bronnen:
https://www.nottingham.ac.uk
https://www.newscientist.com
https://tourette.nl
https://www.iktic.be
http://www.healthday.com
Entraining Movement-Related Brain Oscillations to Suppress Tics in Tourette Syndrome. Current Biology (2020)
Lees ook: Kak! Waar komt Tourette vandaan?