Zoekresultaten voor eenzaamheid (20 artikels)

Eenzaamheid verhoogt bloeddruk

22/05/2006 - Eenzaamheid en gebrek aan sociale contacten betekent een even groot risico voor een verhoogde bloeddruk als overgewicht of gebrek aan beweging, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Wat kan je doen tegen eenzaamheid?

Wat kan je doen tegen eenzaamheid? 3/01/2023 - We hebben allemaal andere mensen nodig om te overleven. Als je niet voldoende in verbinding kan treden met anderen, ga je jezelf leeg, alleen en ongewenst voelen. Eenzaamheid is een emotie die bij nagenoeg de helft van alle Belgen voorkomt. Wat zijn de symptomen? En wat kan je doen?

Wetenschappelijk bewezen: je kan vroeger doodgaan als je eenzaam bent

18/06/2018 - Eenzaamheid is slecht voor het hart en een sterke indicator voor een vroegtijdige dood. Dat nieuws werd bekendgemaakt op het medische congres EuroHeartCare in Dublin.

13 tips om eenzaamheid in de zorg te verminderen

13 tips om eenzaamheid in de zorg te verminderen 25/12/2015 - Ongeveer de helft van de ouderen die langdurig zorg thuis of in een rusthuis nodig hebben, is eenzaam. Bij mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke beperking heeft ruim 55 procent te kampen met eenzaamheid, bij mensen met psychische problemen loopt dit zelfs op tot bijna 80 procent.

ADHD komt ook voor op hogere leeftijd

ADHD komt ook voor op hogere leeftijd 26/12/2015 - ADHD blijkt bij bijna 3% van de Nederlandse 60-plussers voor te komen. Bij ouderen kenmerkt ADHD zich door depressiviteit, angstigheid en eenzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum VUmc in Amsterdam.

Eenzame ouderen eerder dement

Eenzame ouderen eerder dement 28/06/2015 - Ouderen die weinig participeren in de samenleving, minder vaak contact hebben met anderen en zich eenzamer voelen, hebben een verhoogde kans op dementie. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor geneeskunde.

Is sociaal isolement de oorzaak van grote aantal overlijdens in woonzorgcentra?

Is sociaal isolement de oorzaak van grote aantal overlijdens in woonzorgcentra? 31/08/2020 - De voorbije dagen hebben de Vlaamse woonzorgcentra opvallend veel overlijdens gemeld. De hittegolf en covid-19 speelden zeker een rol, maar kunnen volgens specialisten de grote stijging niet verklaren. Is het dan misschien de quarantaine die z’n sporen nalaat?

Raar maar waar: dit gevoel maakt je verkoudheid erger

5/04/2017 - Voel je je eenzaam? Dan komt je verkoudheid wellicht harder aan dan wanneer je in dat niet bent. Dat suggereert een nieuwe studie, verschenen in het vakblad Health Psychology.

Plezier van het samenzijn is goed voor relatie

14/02/2005 - Ruim 88 procent van de Belgen zegt tevreden te zijn over zijn of haar relatie. Zowel mannen als vrouwen zien 'het plezier van het samenzijn' als een belangrijke bron voor een goede relatie.

Veelvuldig gebruik sociale media leidt níet tot psychische en slaapproblemen

Veelvuldig gebruik sociale media leidt níet tot psychische en slaapproblemen 19/01/2019 - Gebruik van sociale media als Facebook, Twitter en WhatsApp leidt niet tot slaap- en psychische problemen op de korte of langere termijn. Bij geen enkele leeftijdsgroep is sprake van een negatieve invloed van gebruik van sociale media.

50-plussers uit middenklasse drinken te veel

50-plussers uit middenklasse drinken te veel 20/08/2015 - Gezonde, goed opgeleide, welgestelde en actieve vijftigplussers drinken vaak meer dan goed voor hen is, zo blijkt uit onderzoek in Engeland gepubliceerd in het BMJ Open.

Minder eenzaam door bridge

Minder eenzaam door bridge 11/10/2012 - Ouderen die wekelijks bridgen voelen zich na een jaar minder eenzaam dan daarvoor. Zij zijn ook meer tevreden met hun sociale contacten.

Een hond in huis maakt ons socialer

19/02/2014 - Honden zijn de beste vrienden van de mens, wordt wel eens gezegd, maar ze maken ons ook socialer. Onderzoek aan de universiteit van Chicago wees uit dat een hond ervoor zorgt dat we ons minder geïsoleerd voelen, en dat we meer contact gaan zoeken met anderen.

Nationaal Geluksonderzoek: Belgen minder gelukkig door coronacrisis

Nationaal Geluksonderzoek: Belgen minder gelukkig door coronacrisis 4/06/2020 - Uit de resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek, een initiatief van UGent en levensverzekeraar NN, blijkt dat het geluk van de Belgen een deuk opliep door de coronacrisis. Sinds 2018 was het geluksniveau van de Belg nochtans aan een opmars bezig.

Facebook als geheugentraining voor ouderen

4/11/2013 - Voor 65-plussers die hun mentale en cognitieve vaardigheden op peil willen houden, kan Facebook en andere sociale media een interessant instrument zijn.

Gevreeën? Dan voel je je de volgende dag beter

2/09/2018 - Als je seks hebt gehad, dan voel je je de dag erna beter op emotioneel vlak. Dat blijkt uit een nieuwe studie aan de George Mason-universiteit in Washington, gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Emotion.

Schrijven helpt bij verwerken kanker

Schrijven helpt bij verwerken kanker 15/02/2017 - Schrijven helpt ex-kankerpatiënten om het eigen leven in kaart te brengen en beter om te gaan met de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek aan het VUmc Cancer Center Amsterdam. Veel mensen ervaren na de behandeling van kanker dat er allerlei levensvragen op hen af komen.

Gamen dan toch niet slecht voor geestelijke gezondheid?

Gamen dan toch niet slecht voor geestelijke gezondheid? 26/11/2020 - Uit Brits onderzoek blijkt dat fervente spelers van bepaalde (sociale) games zich vaak net beter voelen, al wil dat zeker niet zeggen dat lang gamen goed voor je is. "Meer diepgravend onderzoek is nodig rond de mentale effecten van gamen om zo tot betere gezondheidsrichtlijnen te komen", klinkt het.

Laat je niet beetnemen op datingsites

30/04/2012 - Uit een onderzoek van meerdere tientallen dating sites door het Onderzoeks- en Informatiecentrum voor Verbruikers uit 2010 bleek dat daarbij nogal wat bedenkelijke praktijken gebruikt worden.

Uw kind en gamen: wat u moet weten

25/05/2014 - Internet en (online) games maken deel uit van de leefwereld van elk kind. Maar als ouder wilt u het natuurlijk gezond houden. Bent u bezorgd of hebt u vragen bij dat gamen?

volgopfacebook

volgopinstagram