Vogelgriep niet gevaarlijk voor de mens

123-txt-vogelgriep-H5N8-12-16.jpg

nieuws Einde oktober is het vogelgriepvirus van het type H5N8 opnieuw opgedoken in Europa. Dit virus wordt verspreid door trekvogels, in het bijzonder watervogels op weg naar het zuiden.

Er is geen enkel risico voor de consumenten. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

• Bij pluimvee zijn er uitbraken gemeld in Hongarije, Oostenrijk, Duitsland en Israël.
• In Nederland is er een besmetting bij eenden vastgesteld in een dierenpark in het centrum van het land.
• Bij de besmette wilde vogels zijn niet enkel meerdere soorten eenden en meeuwen gevonden, maar ook zwanen, futen en wulpen.

Voorzorgsmaatregelen
Het virus is op dit ogenblik nog niet aangetroffen in ons land, maar komt steeds dichterbij.
Daarom heeft het FAVV een aantal maatregelen genomen.

• Het ophokken van alle pluimvee van professionele pluimveehouders – loopvogels uitgezonderd – is verplicht in heel België.
• Het voederen en drenken van alle pluimvee – zowel professionelen als hobbyisten - moet binnen gebeuren en er mag geen onbehandeld oppervlaktewater gebruikt worden.
• Voertuigen, personen of materiaal (korven, kooien, kledij, schoeisel, …) mogen niet bij pluimvee komen indien ze tijdens de 4 voorafgaande dagen in een risicogebied (dit is een gebied waar vogelgriep is vastgesteld en beperkende maatregelen van kracht zijn) in contact zijn geweest met pluimvee of op een plaats zijn geweest waar pluimvee wordt gehouden.
• Ontsmetting van de voertuigen na elk vervoer van pluimvee, andere vogels en eieren en een bijkomende ontsmetting onder toezicht bij terugkeer uit een risicogebied.
• Verzamelingen en markten kunnen plaatsvinden onder bepaalde voorwaarden.

Laatst bijgewerkt: december 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram