Rozemarijn is goed voor de ogen

unsplash_rozemarijn_2024.jpg

nieuws

Een onderzoeksteam onder leiding van prof. Stuart Lipton (Sanford-Burnham Institute, VS) heeft ontdekt dat carnosinezuur, een bestanddeel van rozemarijn, de gezondheid van de ogen bevordert. Het zou zelfs van nut kunnen zijn als behandeling van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) of het ontstaan van staar.

Lees ook: Zijn goedkope leesbrilletjes slecht voor je ogen?

Rozemarijn om je ogen te beschermen?

Lipton's team had al ontdekt dat de stof hielp bij het herstellen van schade veroorzaakt door vrije radicalen in de hersenen. Deze keer testten de onderzoekers het potentieel van carnosinezuur op netvliescellen die werden blootgesteld aan oxidatieve stress in het laboratorium. Ze stelden vast dat de cellen die behandeld waren met carnosinezuur antioxidatieve enzymen produceerden die het niveau van vrije radicalen verlaagden. Deze ontdekking voorspelt veel goeds voor de toekomstige behandeling van bepaalde ziekten. "We ontwikkelen momenteel verbeterde derivaten van carnosinezuur en verwante verbindingen om het netvlies en andere hersengebieden te beschermen tegen een aantal degeneratieve ziekten, waaronder leeftijdsgebonden maculadegeneratie en verschillende vormen van dementie", aldus Stuart A. Lipton. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Lees ook: Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen en wat doen ze voor onze gezondheid?

Rozemarijn tegen staar?

Een ander onderzoek suggereert ook dat rozemarijnzuur (uit rozemarijn) de helderheid van de lens bij staar zou kunnen herstellen. Dit betekent dat de stof de vorming van staar zou kunnen vertragen en de ernst ervan zou kunnen verminderen. Er is echter nog een lange weg te gaan om te bepalen of het gebruik van rosmarinezuur veilig en effectief is bij mensen.

Lees ook: Wat is glaucoom en kan je het voorkomen?

Bronnen:
https://www.eurekalert.org
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram