‘Wisselwerken’ helpt hardnekkig zitgedrag op werkvloer doorbreken

123-werken-zitten-bureau-11-18.png

nieuws

Wie meer dan 10 uur per dag zit, loopt bijna 35 procent meer kans op (vroegtijdig) overlijden dan wie slechts 1 uur per dag zit. Veel mensen voelen zich ook minder productief en minder energiek tijdens een ‘zitmarathon’. Voor een goede gezondheid zou je elk half uur even moeten rechtstaan. Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, rugpijn, overgewicht en diabetes type 2. 

Door zit-en sta-bureaus te installeren, wordt de tijd dat we op kantoor zitten met minstens één uur per dag vermindert. Dat heeft een positief effect op onze fysieke en mentale gezondheid en op onze productiviteit. Dat blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het medische tijdschrift BMJ.

De studie volgde 146 kantoorbedienden gedurende 12 maanden. De helft kreeg een zit-en-sta bureau en informatie over de gezondheidsnadelen van langdurig zitten, de andere helft werkte zittend zoals ze altijd hadden gedaan. Na één jaar bleek dat de groep met een zit-en-sta bureau gemiddeld 80 minuten per dag minder lang zat dan de andere bedienden. Dat resulteerde met een vermindering van vermoeidheid en absenteïsme, met een verbeterde productiviteit en leefkwaliteit. Er werd geen verschil vastgesteld in afwezigheid wegens ziekte, jobvoldoening en cognitieve functie.  

Wisselwerken
Vlaamse bedienden zitten 5,5 uur stil tijdens de werkuren. Een zorgwekkend cijfer, want te lang stilzitten brengt een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil dringend actie ondernemen en introduceert de nieuwe term ‘wisselwerken’. Dit betekent elk half uur even rechtstaan op het werk. “Op termijn moet wisselwerken de nieuwe norm worden.”

Bij de nieuwe term horen ook sensibilisatiematerialen zoals onder meer de website www.wisselwerken.be, affiches en ludieke stickers. Bedrijven kunnen deze materialen gebruiken om hun werknemers rond deze problematiek te sensibiliseren.

Bron
https://www.bmj.com/content/363/bmj.k4061
https://www.gezondleven.be/nieuws/wisselwerken-helpt-hardnekkig-zitgedrag-op-werkvloer-doorbreken


Laatst bijgewerkt: december 2018
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram