- dossierHoe kan je een middagdip voorkomen?
- dossierKind naar kinderdagverblijf of crèche: 7 tips
- dossierGenetische modificatie en nieuwe voedingsmiddelen: reden tot paniek?
- dossier10 dagdagelijkse voorwerpen die meer bacteriën bevatten dan je wc-bril
- dossierPiercings: risico’s, voorzorgsmaatregelen en nazorg
Bakkers zeven maal meer risico op allergische klachten
nieuws
Bakkers lopen bijna zeven keer meer het risico op allergische klachten dan de gemiddelde Vlaming en hebben dubbel zoveel kans op klachten aan de luchtwegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gentse en Antwerpse Universiteit. Broodbakkers in traditionele bakkerijen hebben de meeste klachten.
Eén en ander heeft te maken met het feit dat bakkers blootgesteld zijn aan inhaleerbare stof en de allergenen die daarin aanwezig zijn, zoals tarwemeel en het enzyme alfa-amylase , een broodverbeteraar. In de kleine, traditionele bakkerijen was de blootstelling aan deze stoffen hoger dan bij industriële bakkerijen.
De vaststellingen komen uit een onderzoek naar astma en allergieën bij 246 bakkers in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. De resultaten van het onderzoek tonen dat de longfunctie van de bakkers ongeveer vijf procent lager is dan die van de controlegroep. Dat die vaststelling nauw samenhangt met de blootstelling aan inhaleerbare stoffen, blijkt ook uit het soort werk in de bakkerijen. Het aantal klachten was het laagste bij inpakkers (6 pct) en bakkers in industriële bakkerijen (19 pct), het hoogst bij broodbakkers in traditionele bakkerijen (42 pct).
Die wisselende blootstelling aan allergenen weerspiegelt zich ook in het percentage werknemers dat voor die stoffen allergisch is. Dat percentage was opnieuw het laagst bij industriële inpakkers (9 pct) en industriële bakkers (14 pct) en het hoogst bij traditionele broodbakkers (18 pct) en brood- en banketbakkers (21 pct). Bakkers die overgevoelig zijn voor deze "bakkerijstoffen" blijken dat overigens ook vaak te zijn voor klassiekere allergenen, zoals huisstofmijt of pollen.
De blootstelling aan de bakkerijallergenen kan volgens de onderzoekers op verschillende manieren beperkt worden. Bijvoorbeeld door het gebruik van alfa-amylase in de vorm van korrels in plaats van poeder. Ook een goede afzuiginstallatie in de bakkerij en goede medische controle zijn volgens de studie belangrijk.