Wat zijn de risico's van rauwmelkse melkproducten?
In dit artikel
Wat zijn de risico's van rauwmelkse melkproducten?
dossier
Het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waarschuwt voor de gezondheidsrisico’s van rauwmelkse zuivelproducten zoals kaas, boter, room en karnemelk. Deze producten zijn gemaakt van melk die niet gepasteuriseerd is of geen andere hittebehandeling heeft ondergaan. Daardoor kunnen ze besmet zijn met bacteriën zoals Salmonella, Listeria, E. coli, VTEC en Campylobacter.
Consumptie van rauwmelkse producten in het buitenland kan extra risico’s met zich meebrengen, vooral in regio’s waar ziekten zoals brucellose of tuberculose voorkomen, bijvoorbeeld in sommige Zuid-Europese landen.
Lees ook: Voedselinfectie: symptomen en behandeling
|
Sommige groepen lopen een hoger risico bij het consumeren van rauwe melk of rauwmelkse producten:
Per ongeluk een stukje rauwmelkse kaas eten tijdens de zwangerschap is meestal geen reden tot paniek; het risico op besmetting is klein.
Lees ook: Vanaf welke leeftijd mag een kind rauw vlees, vis of kaas eten? |
Verschillende soorten melk en hun veiligheid
© Getty Images
Niet alle melksoorten zijn hetzelfde:
- Rauwe melk: Rechtstreeks uit de uier, niet verhit boven 40°C. Bevat nauwelijks meer vitamines dan gepasteuriseerde melk, maar kan gevaarlijke bacteriën bevatten. Wordt afgeraden voor kwetsbare groepen.
- Boerderijmelk: Kan rauw of gepasteuriseerd zijn. Het label “van de boerderij” betekent meestal dat het hele productieproces lokaal gebeurt.
- Gepasteuriseerde melk: Licht verhit, veilig, vrijwel dezelfde voedingswaarde als rauwe melk.
- UHT-melk: Ultrahoge temperatuur, lange houdbaarheid, iets gewijzigde smaak, veilig en bacterievrij.
- Magere, halfvolle en volle melk: Verschillen in vetgehalte en calorieën, maar vrijwel gelijk in voedingswaarde (calcium, vitaminen).
Lees ook: De verschillende soorten koemelk: welke is het gezondst?
Tips voor veilig gebruik van melk en zuivel
- Verhit rauwmelkse producten voordat je ze eet om bacteriën te doden.
- Kook boerderijmelk altijd voor consumptie.
- Kies gepasteuriseerde melk voor dagelijkse consumptie, zeker voor kinderen, zwangeren, ouderen en kwetsbaren.
- Let op lactose-intolerantie: sommige zuivelproducten zoals yoghurt worden vaak wel goed verdragen.
- Koemelkallergie: komt vooral voor bij jonge kinderen en verdwijnt meestal op latere leeftijd.
Lees ook: Is geitenkaas en geitenmelk gezonder dan gewone kaas en koemelk?
Voedingsadvies: melk en melkproducten
De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert 250–500 ml melk of melkproducten per dag. Bij lagere consumptie moet gelet worden op andere bronnen van eiwitten, calcium en vitamines.
Melk levert belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, vitamines A en D, eiwitten en lactose (ongeveer 4,6 à 5 gram/100 ml, maar dat wordt niet als toegevoegde suiker beschouwd). Het vet in melk is voornamelijk verzadigd, maar het totale effect van melk op de gezondheid is positief door het complete voedingsmatrixeffect.
Conclusie
- Rauwmelkse producten vermijden is de veiligste keuze, vooral voor risicogroepen.
- Gepasteuriseerde melk is veilig en voedzaam.
- Volle, halfvolle of magere melk kies je afhankelijk van smaak, vet- en caloriegehalte en toepassing in de keuken.
- Goed verhitten of koken maakt rauwe melkproducten veilig voor consumptie.











