Wat moet u doen als u asbesthoudend materiaal aantreft in uw woning?
nieuws
Verwijderen of niet ?
Alles hangt af van het soort asbesthoudend materiaal en de staat waarin het verkeert. Een algemene regel is dat asbesthoudend materiaal in goede toestand meestal mag blijven waar het zit.
Vooral toepassingen in hechtgebonden asbestcement leveren weinig risico op. Onoordeelkundig verwijderen is veel gevaarlijker dan alles laten zitten. Toch moet u waakzaam blijven. Asbesthoudend materiaal dat zich nu in goede staat bevindt, kan op termijn beschadigd of verweerd raken en daardoor vezels vrijstellen.
Zorg er alleszins voor dat mensen die er later toch aan moeten werken, gewaarschuwd zijn.
Beschadigd of verweerd asbesthoudend materiaal kunt u beter verwijderen als het niet afgeschermd is.
Binnenhuistoepassingen uit ongebonden asbest in goede staat, die zich op een plaats bevinden waar regelmatig mensen komen (zodat het materiaal kans loopt beschadigd te worden), kunt u het best laten verwijderen of afschermen. Het gaat dan bijvoorbeeld om asbestisolatie rond verwarmingsleidingen.
Zelf verwijderen of professionele hulp?
In vele gevallen kunt u zelf het nodige doen, zolang u rekening houdt met enkele veiligheidsmaatregelen. In een aantal gevallen zal u professionele hulp moeten inroepen.
Zelf doen?
Hechtgebonden materiaal (dat zijn bijvoorbeeld golfplaten en ander plaatmateriaal uit asbestcement) kunt in vele gevallen zelf verwijderen, op voorwaarde dat het nog in goede staat is en eenvoudig los te maken IS. Hou daarbij rekening met enkele veiligheidsmaatregelen.
De grondregel bij werken aan materiaal met asbest is eenvoudig: voorkom de vorming van stof. Asbestvezels zijn immers niet gevaarlijk zolang ze goed gebonden zijn. Wordt het materiaal beschadigd, dan komen de vezels vrij. Het grote gevaar ligt in het inademen of het inslikken ervan.
Veiligheidsmaatregelen
1. Controleer of het materiaal hechtgebonden is, nog in goede staat verkeert, en gemakkelijk te verwijderen is.
2. Bevochtig het materiaal intens, zodat eventueel loskomende vezels niet gaan rondwaaien. Er zijn ook speciale fixeermiddelen op de markt om stofvorming te beperken.
3. Gebruik aangepaste beschermingskledij. Asbestvezels kunnen aan uw kleding blijven hangen. Draag daarom een overall en handschoenen die u kunt wegwerpen. Na het werken kunt u die samen met het andere afval op de correcte manier verwijderen. Gebruik een stofmasker type P3.
4. Verwijder de delen één voor één, met de hand. Probeer het materiaal niet te beschadigen. Breek het niet, maar schroef het los. Vermijd schokken tijdens het hanteren, bijvoorbeeld bij het overbrengen in een afvalcontainer of bij de afvalverwerking.
5. Gebruik uitsluitend handwerktuigen, nooit sneldraaiend gereedschap. Gewone slijpschijven, boormachines, cirkelzagen... draaien snel en maken daardoor veel stof.
6. Zorg als u binnenshuis werkt voor een goede verluchting, en reinig achteraf met water. Gebruik geen stofzuiger.
7. Spring voorzichtig om met het verwijderde materiaal: zorg dat het niet kan breken.
8. Maak uzelf grondig schoon onder de douche. Vooral uw haar moet u heel zorgvuldig wassen.
Professionele hulp
Ongebonden asbest, verweerd of beschadigd asbestcement en moeilijk te verwijderen toepassingen (ook van asbestcement) kunt u niet zelf op een veilige manier afbreken. Zonder gespecialiseerde kennis en uitrusting is de kans reëel dat er een grote hoeveelheid asbestvezels in de omgevingslucht terechtkomen. U stelt uzelf dan bloot aan onnodige risico’s. Doe in dergelijke gevallen een beroep op een professionele asbestverwijderaar.
Voor asbestcement zijn dit vaak aannemers of dakdekkers die een gepaste opleiding hebben gevolgd. In een beperkt aantal gevallen, bv. als het materiaal gebroken moet worden, contacteert u een erkend verwijderaar.
De adressen van deze bedrijven vindt u op de website van FOD WASO: www.werk.belgie.be/detailA_Z.aspx?id=790
Wat u zeker niet mag doen
• Het is verboden om asbesthoudende dakbedekking of andere toepassingen te reinigen met een hogedrukreiniger, omdat er hierbij een onaanvaardbaar hoge concentratie vrijkomt aan asbestvezels in de omgevingslucht. Bovendien komt er asbesthoudend slib in de dakgoten en vervolgens in de regenput of de riolering terecht.
• Schuren, slijpen, zagen, boren, bewust breken en alle andere agressieve bewerkingen van asbesthoudend materiaal is ten zeerste af te raden omdat daarbij veel asbestvezels vrijomen.
• Het installeren van zonnepanelen op een asbesthoudende dakbedekking
Waar naartoe met asbestafval?
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen afval waaruit de vezels gemakkelijk vrij kunnen komen (b.v. isolatiemateriaal of asbestkoord) en afval waarin de vezels stevig gebonden zijn (b.v. asbestcementproducten).
• Hechtgebonden asbestcement in relatief goede staat mag u naar een containerpark, een voor asbestcement vergund sorteercentrum of een hiervoor vergunde stortplaats brengen. Deponeer het niet bij het bouw- en sloopafval. Informeer indien nodig bij het personeel.
• Asbestbevattend afval waaruit vezels gemakkelijk kunnen vrijkomen, moet beschouwd worden als gevaarlijk afval, en kan door particulieren worden aangeboden bij het Klein Gevaarlijk Afval (KGA). Niet alle KGA-inzamelaars aanvaarden het echter. Wanneer u het afval niet kwijt kunt bij de KGA-inzameling in uw gemeente, raadpleegt u het best de milieudienst van uw gemeente.
Wanneer voor de verwijdering van asbestmateriaal een beroep wordt gedaan op een gespecialiseerde firma, zal deze firma ook voor de verwijdering van het afval zorgen.
In principe draait de huiseigenaar op voor de verwijderingskosten. Als een gespecialiseerd bedrijf ongebonden asbest verwijdert, kan de rekening behoorlijk oplopen.
Lees ook: Asbest: gezondheidsrisico's en hoe herkennen en verwijderen?
Bronnen
www.lne.be/themas/luchtverontreiniging/praktische-tips/asbest-in-en-om-het-huis
www.lne.be/themas/milieu-en-gezondheid/documentatie/omgaan-met-asbest