Hoe weet u dat er asbest in uw woning aanwezig is?

123-asbest-afbr-vergif-dak-170-02.jpg

nieuws Asbest is sinds 1998 verboden en mag niet meer gebruikt worden. Maar het is nog in veel huizen aanwezig in asbesthoudende materialen, zoals asbestcement (golfplaten, dakleien, buizen, bloembakken, vloertegels, glasalttoepassingen in de keuken…), asbestisolatie rond verwarmingsbuizen en afdichtkoord voor kacheldeurtjes. Ook tal van andere producten kunnen asbest bevatten, zoals strijkplanken, remblokjes, vloerbedekking...

Met het blote oog zal u in de meeste gevallen niet kunnen beoordelen of iets asbest bevat. In een bedrijf moet men in principe alles in de asbestinventaris kunnen terugvinden. Als privé-persoon beschikt u niet over zo’n inventaris en bent u aangewezen op andere methodes. Voor nieuwbouw hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken: de materialen van tegenwoordig bevatten geen asbest meer. Voor oudere gebouwen of installaties kan de fabrikant, de verkoper of de installateur van het materiaal u misschien vertellen of er asbest in verwerkt is.
Hebt u dan nog geen zekerheid, dan kunt u terecht bij een gespecialiseerd laboratorium. De gegevens van alle erkende laboratoria vindt u op de website van de Federale Overheidsdienst voor Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, op het adres www.werk.belgie.be/asbest_in_materialen.aspx.

Paniek is niet nodig. Kijken naar of zelfs aanraken van asbest is niet gevaarlijk. Als het materiaal in goede staat is, zitten de asbestvezels doorgaans heel stevig vast. Gevaar is er pas wanneer u, bij een verbouwing bijvoorbeeld, het asbest bewerkt en beschadigt. Dan kunnen de vezelfs losmaken en kunt u ze inademen.

Courante materialen die asbest bevatten

Asbestcement

Asbestcement is een cementmateriaal waarin 10 à 15% asbestvezels verwerkt zijn. De belangrijkste producten die ermee gemaakt werden, zijn:
• leien voor gevel- en dakbedekking,
• golfplaten,
• afvoer- en rioolbuizen,
• glasalplaten in keuken of badkamer,
• bloembakken,
• onderdakplaat,
• schouwpijpen en luchtkanalen,
• platen in imitatiemarmer voor vensterbanken, traptreden enz.
• vensterdorpels en muurkappen,
• muurplaten en plafondtegels,
• vloertegels van harde vinyl

Asbestcementproducten kunt u herkennen aan de typische wafelstructuur. Bij oudere producten hoeft u niet te twijfelen; asbestvrije cementen, leien, golfplaten,... waren tot voor enkele tientallen jaren niet verkrijgbaar op de markt. Vertrouwt u ook meer recente producten niet, neem dan contact op met de firma die ze verkocht of geplaatst heeft.
Bij asbestcement-producten zijn de vezels stevig gebonden. Zolang het materiaal in goede staat is en niet behandeld wordt, komen er dus nauwelijks vezels vrij. Als ze nog niet te verweerd of beschadigd zijn, laat u de materialen beter met rust.

Verwijder het dus niet en begin zeker niet te boren, zagen, breken, schuren,... Het verven van asbestcementproducten verlengt de levensduur ervan, maar brengt geen oplossing. Het stelt het probleem alleen maar uit. Bovendien wordt het materiaal door de verf minder herkenbaar en verhoogt u de kans dat iemand ze later met “gewone” cementproducten verwart. Het ontmossen van golfplaten met een hogedrukreiniger is uit den boze omdat daardoor asbestvezels vrijkomen.
Laat de materialen zo veel mogelijk intact. Gooi ze niet vanop een hoogte op de grond of in een container. En denk eraan dat het altijd de voorkeur verdient om een beroep te doen op gespecialiseerde asbestverwijderaars.

Isolatiemateriaal

Vroeger werden voor de isolatie van verwarmingsbuizen vaak asbestplaaster gebruikt. Vaak is het met een witte jutte doek omwikkeld. Asbestgips draagt soms het opschrift “amiante ciment”.
Zolang u er afblijft, is er niet echt gevaar. Is het materiaal beschadigd of versleten, of gaat u het zagen, boren, schuren of breken, dan loopt u een risico. Gaat het om grote hoeveelheden of is het materiaal niet gemakkelijk te verwijderen, neem dan een gespecialiseerd bedrijf onder de arm. Beslist u toch er zelf aan te werken, neem dan alle veiligheidsregels in acht.

Asbestkoord

Asbestkoord werd vooral gebruikt voor de dichting van kachels (“kachelkoord”), stookketels, inbouwcassettes voor open haarden.
Asbestkoord is wit en ziet er stoffig en vezelachtig uit.
Het vervangen van asbestkoord, bijvoorbeeld in de deur van uw kachel, is niet zonder gevaar. Bij het manipuleren kunnen heel wat vezels vrijkomen. Beslist u toch er zelf aan te werken, draag zeker beschermende kleding en een ademhalingstoestel. Maak de koord eerst nat. Zorg voor een goede ventilatie en maak zo weinig mogelijk stof.

Lees ook: Hoe gevaarlijk is asbest voor je gezondheid?

Laatst bijgewerkt: mei 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram