Voorzichtig met paddenstoelen

Laatst bijgewerkt: oktober 2008

nieuws Voorzichtig met paddestoelen
Het Antigifcentrum krijgt jaarlijks een 350 oproepen voor giftige paddenstoelen. De meeste oproepen betreffen accidentele inname van een paddenstoel door een kind. Dit type ongeval is vaak weinig ernstig, gezien de beperkte inname. Maar een identificatie is soms nodig om zeker te zijn dat de paddenstoel niet giftig is.
De oproepen voor personen die ziek werden na het nuttigen van zelfgeplukte paddenstoelen, zijn minder frequent maar potentieel veel ernstiger.
De vergiftigingen met lange incubatieperiode (tijd tussen de consumptie en de eerste klachten) zijn de gevaarlijkste. Tot deze klasse behoren de dodelijke paddenstoelen die amatoxine bevatten (groene knolamaniet, kleine lepiota.). De maag- en darmstoornissen treden laattijdig op: 6 tot 12 uur na het eten van deze paddenstoelen.

Enkele raadgevingen voor paddenstoelplukkers
1. Het identificeren van paddenstoelen met behulp van een boek, met een foto, zonder voorafgaande basiskennis, is uitermate gevaarlijk. Enkel door een zeer grondige kennis van de specifieke kenmerken kan men de paddenstoelen onderscheiden. De beste manier om dat te leren is deelnemen aan aktiviteiten van de mycologische kring van uw streek.
2. Er bestaat geen verband tussen giftigheid en kleur van de paddenstoel. Ook witte paddestoelen kunnen zeer giftig zijn. Er bestaat evenmin enig verband tussen giftigheid en geur. Giftige paddenstoelen hebben niet altijd een onaangename geur. Het feit slakken en wormen ervan eten, betekent helemaal niet dat hij niet giftig kan zijn.
3. Een paddenstoel heeft verschillende groeistadia. Deze kunnen tot verwarring leiden bij de identificatie.
4. Enkele giftige soorten in een mand eetbare paddenstoelen kunnen tot zware intoxicaties leiden. Iedere paddenstoel moet stuk voor stuk geïdentificeerd worden.
5. Pluk enkel jonge paddenstoelen in goede staat. Vermijd rotte, doorweekte of bevroren exemplaren.
6. Een plastiek zak is zeker af te raden om paddenstoelen te verzamelen. Gebruik bij voorkeur een rieten mand of een recipiënt die luchtdoorlatend is. De houdbaarheid van paddenstoelen is zeer beperkt. Zij zijn sterk onderhevig aan besmetting door bacteriën.
7. Snij de steel niet af, maar verwijder ze geheel, met een draaiende beweging uit de bodem, zonder het mycelium te beschadigen. U kan ze later ter identificatie voorleggen aan competente mycologen.
8. Bewaar paddenstoelen thuis op een koele en goed verluchte plaats. Vermijd opstapelen. Paddenstoelen zijn slechts beperkt houdbaar.
9. Reinig paddenstoelen goed alvorens ze te bereiden. Verwijder eventueel de hoedhuid en het onderste deel van de steel. Verwijder de steel in zijn geheel indien deze taai of vezelig is.
10. Paddenstoelen zijn vaak moeilijk verteerbaar. Men snijdt ze best in fijne schijfjes. De baktijd bedraagt een kwartier tot 30 minuten (voor soorten die niet rauw mogen gegeten worden). Eet nooit grote hoeveelheden, kauw goed.
11. Sommige soorten zijn slechts eetbaar indien gekookt. Hiertoe behoren o.a. de Amanita rubescens en Morchella soorten.
12. Het gif van een paddenstoel wordt niet altijd onschadelijk gemaakt door het koken. De toxine van de Amanita phalloides zijn weerstandig aan het koken, of het drogen, of het invriezen, ze blijven dodelijk.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram