Waarom krijgt de ene sneller blauwe plekken dan de andere?

In dit artikel
Waarom krijgt de ene sneller blauwe plekken dan de andere?

dossier

Je hebt misschien al gemerkt dat er meer blauwe plekken opduiken naarmate je ouder wordt. Meestal zijn ze onschuldig en verdwijnen ze spontaan. Maar soms zijn blauwe plekken een teken van een ernstiger probleem.

Hoe ontstaan blauwe plekken?

Getty_blauweplekken_arm_2022.jpg

©Getty Images

De meeste blauwe plekken vormen zich wanneer kleine bloedvaatjes (haarvaten) aan het huidoppervlak kapotgaan door de impact van een klap of verwonding, vaak op de armen of benen. Het bloed lekt vervolgens uit de bloedvaatjes en verschijnt als een donkere vlek. Uiteindelijk absorbeert het lichaam het bloed weer en verdwijnt de vlek.

Sommige mensen - vooral vrouwen - zijn gevoeliger voor blauwe plekken dan anderen. Naarmate mensen ouder worden, wordt de huid dunner en verliest ze een deel van de beschermende vetlaag die de bloedvaten beschermt tegen verwondingen.

Lees ook: Wat zijn de symptomen en gevolgen van een ijzertekort?

Wat zijn de voornaamste oorzaken van blauwe plekken?

 • Bepaalde medicijnen kunnen bloeduitstortingen in de hand werken, aangezien ze het stollingsvermogen van het bloed verminderen. Dit zijn onder andere aspirine, ibuprofen en antistollingsmedicijnen. Sommige antibiotica en antidepressiva kunnen ook stollingsproblemen geven. Dat betekent dat het soms langer duurt dan normaal, alvorens bloedingen stoppen die voortvloeien uit beschadiging van kleine bloedvaten aan het huidoppervlak. Hierdoor kan er genoeg bloed onder de huid weglekken om een blauwe plek te veroorzaken.
 • Corticosteroïden gebruikt men om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals allergieën, astma en eczeem. Corticosteroïden maken de huid dunner, waardoor gemakkelijker blauwe plekken ontstaan.
 • Ook door bepaalde voedingssupplementen, zoals ginkgo biloba en sint-janskruid, krijg je gemakkelijker blauwe plekken. Dat ligt aan hun bloedverdunnend effect.

Soms is een medische aandoening de reden waarom je snel blauwe plekken krijgt.

 • Hemofilie A of B en de ziekte van Von Willebrand: bloedziekten die het bloed moeilijker doen stollen door een tekort aan stollingseiwit.
 • Een laag aantal bloedplaatjes: bloedplaatjes zijn bloedcellen die normaal samenklonteren om stolsels te vormen, zodat je niet bloedt.
 • Syndroom van Cushing of hypercortisolisme: aandoening waarbij je abnormaal hoge niveaus van het hormoon cortisol in je lichaam hebt. Een mogelijk symptoom is een huid die gemakkelijk blauwe plekken krijgt.
 • Ehlers-Danlossyndroom: aandoening die het bindweefsel aantast. Rond de bloedvaten is het bindweefsel zeer kwetsbaar, waardoor gemakkelijk blauwe plekken ontstaan.
 • Vitaminegebrek. Een tekort aan bepaalde vitaminen die de bloedstolling bevorderen, zoals vitamine K en C, kan ook leiden tot blauwe plekken.

Lees ook: Waarom vitamine C zo belangrijk is

Wat kan je doen tegen blauwe plekken?

In de meeste gevallen gaan blauwe plekken vanzelf weg zonder verzorging. Na enkele dagen zal je lichaam het bloed dat de verkleuring veroorzaakt heeft, weer opnemen. Er zijn wel een paar dingen die je kan doen om het herstel te bespoedigen:

 • Als de blauwe plek gezwollen en pijnlijk is, kan je een koud kompres aanbrengen. Bevindt de plek zich op je arm of been, dan kan je het lichaamsdeel ook optillen, zodat de zwelling sneller verdwijnt.
 • Het helpt ook om de blauwe plek de dag nadien te verwarmen. Ga bijvoorbeeld in de zon zitten. Daardoor zetten je bloedvaten uit en dat stimuleert de bloedcirculatie.
 • Je kan ook een zalf tegen blauwe plekken gebruiken (arnicazalf). Dit product bevat een bestanddeel dat de doorbloeding verbetert en ontstekingen en zwellingen vermindert.

Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker

Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.healthline.com
https://www.gezondheidsnet.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram