Apneu eerder oorzaak dan gevolg van hartfalen
nieuws
De onderbreking van het normale ademhalingsritme tijdens de slaap, die vaak voorkomt bij hartpatiënten, kan een oorzaak zijn van hartfalen en niet een gevolg ervan, zoals nu wordt aangenomen.
Dit blijkt uit een artikel in het blad Circulation van de American Heart Association.
Slaapapneu, de ademhalingsonderbreking die langer dan 10 seconden duurt, veroorzaakt een significant lager zuurstofgehalte in het bloed. Dit kan zich in ernstige gevallen dertig keer per uur of nog vaker voordoen. Bij het obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS) beweegt de borst wel, maar is de luchtweg geblokkeerd. Bij het centraal slaapapneu syndroom (CSAS) is de luchtweg is vrij, maar ontbreekt de ademhalingsreflex tijdelijk.
Cardioloog Somers c.s. van de Mayo Clinic (Verenigde Staten) includeerden 47 patiënten met een verminderde hartfunctie, maar bij wie zich nog geen ernstig hartfalen had geopenbaard. Ruim de helft van de patiënten had CSAS en 5 procent had OSAS. De patiënten met CSAS hadden meer last van onregelmatigheden in het hartritme dan degenen met een normale ademhaling.‘Uit eerder onderzoek bleek dat hartpatiënten vaak CSAS hebben en dat die patiënten vaker een abnormaal en gevaarlijk hartritme ontwikkelen. Nu weten we dat patiënten een centraal apneu hebben en de daarmee geassocieerde hartritmestoornissen, lang voordat er duidelijke manifestaties zijn van een gebrekkige hartpompfunctie’, zegt Somers.
Bron: Medisch contact