Wat is de oorzaak van nachtelijke spierkrampen en wat kan je eraan doen?

In dit artikel
Wat is de oorzaak van nachtelijke spierkrampen en wat kan je eraan doen?

dossier

Een spierkramp treedt op wanneer een spier in het lichaam zich onwillekeurig aanspant. De spier kan dan hard en pijnlijk aanvoelen. Meestal komen spierkrampen voor in de benen. Ze zijn relatief onschuldig, maar vervelend. Vooral als je ’s nacht geregeld last hebt van spierkrampen, kunnen ze je slaap verstoren. Nachtelijke spierkrampen komen vaker voor bij vrouwen en nemen toe met de leeftijd. 40 procent van de ouderen heeft wel eens last van dit soort spierkrampen.

Lees ook: Waarom trilt je ooglid en wat kan je eraan doen?

Wat zijn mogelijke oorzaken?

GettyI_benen_bed_kuit_2023.jpg

© Getty Images

Hoewel spierkrampen vaak voorkomen, is het nog niet duidelijk wat precies de oorzaak is. Wat men wel weet, is dat er op dat moment iets hapert in de aansturing van de zenuwen, waardoor de spieren de opdracht krijgen zich aan te spannen.

Sommige medicijnen kunnen de kans op spierkrampen verhogen, medicatie tegen hoge bloedruk bijvoorbeeld. Een nachtelijke spierkramp kan ook te maken hebben met de houding waarin we slapen. Onze voeten en tenen houden we namelijk in een positie die “plantaire flexie” heet: we strekken ze weg van het lichaam. Daardoor verkorten de kuitspieren, en kunnen ze gemakkelijker in een kramp geraken.

Er zijn daarnaast nog andere factoren waarvan men vermoedt dat ze de kans op nachtelijke spierkrampen verhogen:

 • Zittende levensstijl
 • Langdurig staan
 • Overbelasting van de spieren
 • Verkeerde zithouding
 • Abnormale zenuwactiviteit
 • Verkorting van de pezen

Lees ook: Wat doet magnesium voor onze gezondheid?

Wat kan je doen?

Er zijn heel wat tips die je kan toepassen bij nachtelijke spierkrampen. Enkele voorbeelden:

 • Geef tegendruk: als je kramp hebt in je kuit, strek je bijvoorbeeld je tenen naar je toe.
 • Hoewel het effect niet bewezen is, kan extra inname van magnesium, calcium, vitamine B en vitamine E helpen tegen spierkrampen.
 • Drink voldoende vocht, zodat je spieren goed kunnen functioneren.
 • Je kan ook je slaaphouding aanpassen. Vermijd houdingen waarbij je voeten naar beneden wijzen. Je kan bijvoorbeeld op je zij liggen met de benen opgetrokken. Als je voeten hoger liggen dan je hoofd, stroomt er bovendien minder bloed naar de benen en zou de kramp verminderen. Je kan daarvoor een kussen gebruiken.
 • Span je lakens en dekbed niet strak over je bed, maar laat ze er losjes op liggen. Zo kan je je voeten gemakkelijk naar beneden drukken terwijl je slaapt.
 • Ook warmte helpt tegen krampen. Je kan dus een warmwaterkruik of kersenpitkussen meenemen naar bed.

Als je de spierkrampen niet kan verhelpen met deze adviezen of als ze gepaard gaan met andere symptomen, kan je beter naar de dokter gaan. De krampen zijn dan mogelijks een signaal van een onderliggende neurologische aandoening, een hart- en vaatziekte of een stofwisselingsziekte.

Lees ook: Chocomelk helpt bij slechte doorbloeding van de benen

Bronnen:
https://www.henw.org
https://www.trouw.nl
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram