Chocomelk helpt bij slechte doorbloeding van de benen

123_chocolade_melk_cacao_2020.jpg

nieuws

Zestigplussers hebben vaak last van verkalking in de slagaderwand van bloedvaten in hun benen, waardoor het bloed niet meer vlot stroomt, een zuurstoftekort dreigt en ze pijn krijgen bij het stappen. Aangezien cacao boordevol flavonoïden zit, dat zijn antioxidanten die het bloed verdunnen en de bloeddoorstroming verbeteren, zetten onderzoekers aan de universiteit van Chicago 44 gepensioneerden op een ‘chocomelkdieet’ om te zien of de klachten verminderden.

Chocomelk tegen pijnlijke benen bij het wandelen

Zogenaamde ‘etalagebenen’ komt vooral voor bij mannelijke rokers. Stoppen met roken, streven naar een gezond lichaamsgewicht en wandeltherapie kunnen helpen. Indien niet, wordt een stent geplaatst. Chocomelk drinken is uiteraard minder ingrijpend dan een operatie, dus lieten de onderzoekers de proefpersonen drie keer per dag gedurende zes maanden een melkdrankje met placebo-effect of water met flavonolrijk cacaopoeder te drinken. Ze noteerden hoe ver de personen konden wandelen in zes minuten, zowel bij de start van de studie als aan het eind van het onderzoek, en onderwierpen iedereen aan een MRI-scan om de bloeddoorstroming van de benen te meten. Wie instemde, kreeg bovendien nog een spierbiopsie.

Chocomelk na het sporten

Wat bleek? De placebogroep wandelde 24 meter mínder ver dan aan de start van de test, en wie cacao dronk, wandelde maar liefst 43 meter verder. De bloeddoorstroming en de kuitspieren bleek ook verbeterd: de spiercellen konden aan het einde meer zuurstof opnemen dan ervoor. Eerder onderzoek had al aangetoond dat je gerust chocomelk mag drinken na het sporten. "Chocolademelk bevat koolhydraten, eiwitten, vetten, flavonoïden, elektrolyten en enkele vitaminen, waardoor het sporters helpt om snel te herstellen na een inspanning", aldus Dr. Amin Salehi-Abargouei van de Shahid Sadoughi Universiteit voor Medische Wetenschappen in Iran.

Lees ook: Wandelen traint geheugen van ouderen

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram