Natte droom: klaarkomen in je slaap

dossier

Natte dromen zijn niet enkel een fenomeen bij puberende jongens. Ook op volwassen leeftijd kan je een natte droom ervaren, en dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Erotische dromen kunnen een natte droom opwekken. Daarnaast spelen je hormonen een rol.

Lees ook: Waarom heb je soms wel zin in seks en soms niet?

Wat zijn natte dromen?

Getty_slaap_man_nattedroom_seksdroom_2023.jpg

© Getty Images

Iemand heeft een natte droom wanneer hij of zij tijdens zijn of haar slaap onwillekeurig een orgasme krijgt door een droom die al dan niet erotisch is. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 8 procent van de dromen een seksuele inhoud heeft. Zowel mannen als vrouwen melden bovendien dat ze in ongeveer 4 procent van hun erotische dromen een orgasme kregen. Natte dromen worden niet veroorzaakt door masturbatie tijdens de slaap. Ze ontstaan zonder enige manuele stimulatie.

Bij de zaadlozing van de man zal er sperma vrijkomen, een vloeistof die zaadcellen bevat. Wie zo’n droom heeft, kan dus wakker worden met natte kleding of natte lakens. Vandaar de benaming ‘natte droom’. Ook wanneer een vrouw tijdens haar slaap een orgasme krijgt, spreekt men van een natte droom.

Lees ook: Drie soorten vrouwelijke orgasmes

Niet enkel bij mannen

Veel mensen associëren natte dromen met mannen of zelfs met puberende jongens, maar ook bij vrouwen komen ze voor. Als een vrouw een natte droom heeft, produceert ze extra vaginale afscheiding door opwinding en krijgt ze eventueel een orgasme. Wel is het zo dat mannen vaker natte dromen ervaren, omdat ze van nature meerdere erecties per nacht hebben.

Hoewel ook volwassenen natte dromen kunnen krijgen, komen ze het meest voor in de puberteit. Dat is te wijten aan de hormonale veranderingen waarmee tieners te maken krijgen. Bij volwassenen zijn de hormoonspiegels veel stabieler, waardoor het minder waarschijnlijk is dat zij een natte droom hebben.

Lees ook: Wat zijn de erogene zones bij mannen en vrouwen?

Oorzaak van natte dromen

Natte dromen ontstaan tijdens de REM-slaap. In deze fase slaat je hart sneller, je ademhaling versnelt, de bloedtoevoer naar je penis of je vagina stijgt en je droomt ook het meest. Die dromen kunnen van seksuele aard zijn, maar dat hoeft niet per se. Soms komen natte dromen voor als je overdag aan seks hebt gedacht of zelfs als je helemaal geen seksuele gedachten hebt gehad.

Lees ook: Lucide dromen: hoe kan je je dromen sturen?

Hoe vaak iemand een natte droom heeft, hangt af van zijn of haar hormonale productie. Mannen die veel testosteron produceren en vrouwen die veel oestrogeen aanmaken, hebben allicht vaker natte dromen. Hoe vaak iemand masturbeert of seks heeft, kan ook invloed hebben op het aantal natte dromen.

Lees ook: Vrouwelijk orgasme: hoe vind je de A-spot?

Kan je een natte droom voorkomen?

Als je het vervelend of oncomfortabel vindt om natte dromen te hebben, kan je proberen om niet op je buik te slapen. In die houding zullen je genitaliën namelijk gestimuleerd worden door je beddengoed. Masturbatie of seks voordat je naar bed gaat, kan de kans op een natte droom ook beperken.

Verder kan je mediteren voor het slapengaan of ontspanningstechnieken beoefenen. Het kan ook helpen om met iemand (professioneel) te praten over je dromen.

Lees ook: Waarom droom ik plots zoveel?

Bronnen:
https://mnm.be
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.healthline.com
https://teens.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram