Het geluid van je wekker bepaalt je productiviteit

unsplash_wekker_klok_2020.jpg

nieuws

Hoe we ’s morgens gewekt worden, heeft een grote invloed op onze productiviteit. Dat blijkt uit een studie aan de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT). “Je zou denken dat een luide bieptoon voor meer alertheid zorgt, maar dat is niet zo”, aldus doctoraatsonderzoeker Stuart McFarlane. 
Het onderzoek
McFarlane liet 50 testpersonen een vragenlijst invullen om enerzijds te achterhalen welke wekker ze gebruiken en anderzijds te ontdekken hoe fit ze zich voelen als ze opstaan. Daarnaast testte hij ook zélf ‘s morgens de slaperigheid, sloomheid en warrigheid, of in één woord de slaapinertie, van de deelnemers. Zo kon hij uitzoeken of ze hun productiviteit goed konden inschatten, en welke alarmklok de beste resultaten boekte. 

Lees ook: Tellen de uren slaap voor middernacht dubbel?

Melodie vs monotoon
In het onderzoeksrapport schreef McFarlane dat, hoewel een alarmgeluid in werkelijkheid geen effect heeft op de slaapinertie, veel deelnemers zich toch opvallend alerter voelden dan anderen. Melodische alarmen kwamen het best uit de test en harde, monotone bieptonen scoorden het slechtst. Wie met zo’n alarm gewekt wordt, heeft soms zelfs tot vier uur langer nodig om de productiviteit op peil te krijgen. 
Verhoogde alertheid
Vooral mensen die na het opstaan onmiddellijk optimaal moeten presteren, hebben baat bij deze studieresultaten. Brandweermannen en piloten bijvoorbeeld, maar ook in andere beroepen kan alertheid werkongevallen voorkomen. Verder onderzoek naar het verband tussen geluiden en onze mentale toestand kan in de toekomst misschien zelfs het algemene welzijn verbeteren, zeker nu wetenschappers enorme sprongen maken wat slaaptechnologie en kunstmatige intelligentie betreft.  

Lees ook: Moet je 8 uur per nacht slapen?

Lees ook: Wat is de beste slaaphouding?

Bronnen:
https://www.rmit.edu.au
https://journals.plos.org
https://www.slaapinfo.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram