Moet je 8 uur per nacht slapen?

nieuws Niet iedereen heeft 8 uur slaap nodig. De slaapbehoefte verschilt van mens tot mens en ligt in elke levensfase anders. Een pasgeborene slaapt gemiddeld 16 tot 18 uur, een 12-jarige ongeveer 10 uur, tieners ongeveer 9 uur en een volwassene gemiddeld 7 à 8 uur. Maar sommige mensen hebben genoeg aan 5 à 6 uren, terwijl anderen 9 à 10u nodig hebben: Ongeveer 10% van de bevolking heeft genoeg aan een gemiddelde van 6,5 uur per nacht en zowat 15% heeft meer dan 9 uren nodig.

Hoe ouder we worden, hoe minder slaap we nodig hebben. Als we de vijftig gepasseerd zijn, is de gemiddelde hoeveelheid slaap die nodig is vaak minder dan zes uur. Hun slaappatroon verandert. ’s Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
Sommigen hebben dus veel slaap nodig, anderen weinig. Veel hangt af van de kwaliteit van de slaap. Wie aan enkele uren slaap genoeg heeft, slaapt over het algemeen zeer intensief. Onderzoeken in slaaplaboratoria hebben uitgewezen dat mensen die korte periodes slapen evenveel diepe slaap hebben als ieder ander.

Anderzijds blijkt uit onderzoek onze biologische klok zo afgesteld te zijn dat we het beste tussen de 6,5 en 7,5 uur per nacht slapen. Bij een normaal slaapritme wordt er als het ’s avonds donker wordt, een stoot hormoon (melatonine) afgegeven in de hersenen. Door de melatonine wordt u slaperig. Overdag wordt het hormoon afgebroken onder invloed van licht en hierdoor ben je wakker. Grote wisselingen in bedtijden vergen grote aanpassingen van uw biologische klok en dit werkt het functioneren overdag tegen. Het beste is dus om regelmatig te slapen.

Ook de activiteiten overdag bepalen hoeveel slaapbehoefte er is opgebouwd. Wie een hele dag zware inspanningen levert, heeft een grotere slaapbehoefte dan een bedlegerige zieke.
De beste methode om de hoeveelheid slaap die u nodig heeft te bepalen, is luisteren naar uw eigen lichaam. Indien u zich overdag fit, goed en uitgerust voelt, heeft u 's nachts voldoende rust gehad.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram