Hoe werkt relatietherapie en wat is de kostprijs?

In dit artikel
Hoe werkt relatietherapie en wat is de kostprijs?

dossier

Relatietherapie is een vorm van psychotherapie die kan helpen om structurele en communicatieproblemen binnen een koppel aan te pakken. De therapeut zal samen met beide partners hun gedrag, emoties en patronen onder de loep nemen. Relatietherapie krijg je doorgaans als koppel, maar ook individuele sessies met de therapeut zijn mogelijk. Het hoeft overigens geen laatste redmiddel te zijn. Ook preventief kan je in therapie gaan, zodat frustraties niet evolueren tot diepgaande problemen.

Lees ook: Een psychotherapeut/relatietherapeut vertelt over haar job

Lees ook: Wat doet een psycholoog en hoe vind je er één?

Hoe gaat het in zijn werk?

Getty_relatietherapie_therapeut_2023.jpg

© Getty Images

De therapeut zal eerst een gevoel van veiligheid proberen te creëren door jou en je partner te leren kennen. Vervolgens zal hij of zij samen met jullie je gevoelens identificeren en onder woorden brengen. Dat kan ook betekenen dat je in het verleden moet graven omdat dat eventuele angsten of bepaald gedrag beter kan kaderen. Soms leg je zo ook onopgeloste conflicten bloot.

De focus van de therapie zal liggen op oplossingen: negatieve gedragspatronen corrigeren en de positieve elementen in de relatie op de voorgrond brengen. Ook zullen jullie nieuwe vaardigheden aanleren die nuttig zijn bij conflicten, zoals het reguleren van emoties en constructieve gesprekstechnieken.

Lees ook: Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?

Lees ook: Ontrouw: hoe omgaan met overspel in een relatie?

Is relatietherapie zinvol?

Het doel van relatietherapie is om inzicht te krijgen in elkaars verwachtingen en prioriteiten. Als jullie elkaar beter leren begrijpen en bereid zijn om aan jezelf en de relatie te werken, is een positieve verandering zeker mogelijk. Soms wordt duidelijk dat een breuk onvermijdelijk is, maar ook dan kan relatietherapie helpen om dat op een zo sereen mogelijke manier te doen.

Lees ook: Hoe herken je een toxische relatie?

Lees ook: Een relatie met een narcist? Dit zijn de kenmerken

Voor wie?

Relatietherapie kan een grote hulp zijn bij verschillende thema’s die in het dagelijks leven soms voor spanningen zorgen. Enkele voorbeelden:

  • Rollen in de relatie: soms zijn er ongezonde dynamieken ontstaan binnen een relatie. Tijdens relatietherapie zal een therapeut deze rollen samen met jullie identificeren. Het kan ook nuttig zijn om te kijken of er een verschil is in verwachtingen en op welke manier je dat kan uitvlakken. 
  • Kinderen: bij de vraag of jullie al dan niet voor kinderen kiezen en hoe de opvoeding eruit zal zien, kan relatietherapie zorgen voor een betere communicatie. Ook stressfactoren bij dit proces kunnen duidelijk worden.
  • Seks en intimiteit: als jullie problemen te maken hebben met seks en intimiteit of ontrouw, kan relatietherapie een veilige ruimte zijn om je gevoelens en behoeften te delen.
  • Waarden en overtuigingen: verschillende waarden en overtuigingen zijn een belangrijke reden tot conflict. Een therapeut kan helpen om die verschillen en de impact ervan op jullie leven, te bespreken. 
  • Financiën: geldkwesties kunnen discussies soms doen oplaaien binnen een relatie. Relatietherapie kan een open dialoog over inkomsten en uitgaven mogelijk maken.
  • Externe stressfactoren: omstandigheden die stress geven, zoals een slechte gezondheid of een werksituatie, zijn soms ook een aanleiding voor spanning. In relatietherapie leren jullie om hier beter mee om te gaan.

Lees ook: Als koppel apart slapen: nefast voor je relatie of net goed?

Hoeveel kost relatietherapie?

Prijzen variëren van therapeut tot therapeut, maar voor één gezamenlijke sessie, die een uur tot anderhalf uur duurt, betaal je doorgaans 70 à 100 euro. Hoeveel sessies je incalculeert, kan je samen met de therapeut bespreken.

Bronnen:
https://www.vindeentherapeut.be
https://www.verywellmind.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram