61 procent van de vrouwen doet mammografie

nieuws In 2006-2007 liet 61% van de vrouwen een mammografie uitvoeren om borstkanker op te sporen. Dat blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA). 30 procent van die mammografieën gebeurden in het kader van het screeningsprogramma. De borstkankerscreeningprogramma’s georganiseerd door de gemeenschappen biedt vrouwen van 50 tot 69 jaar elke twee jaar de mogelijkheid om gratis een preventief borstonderzoek te laten uitvoeren. De rest gebeurde niet in het kader van de georganiseerde borstkankerscreening, maar op initiatief van de vrouw en/of tengevolge van klachten.
Ook al benaderen we stilaan de vooropgestelde Europese doelstellingen, met name een dekkingsgraad van 75 procent en een daling van het sterftecijfer tengevolge van borstkanker met 30 procent, toch zijn deze verre van bereikt. Opmerkelijk is dat 24 procent van de vrouwen tijdens de eerste zes jaar van het programma nooit een borstonderzoek heeft laten uitvoeren. Als we daar de 15 procent vrouwen bij optellen die zich in die periode slechts één keer hebben laten onderzoeken, mogen we stellen dat 40 procent van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar zich niet op een doeltreffende manier heeft laten onderzoeken. Ondanks het feit dat de preventief borstonderzoek gratis wordt uitgevoerd, is de participatiegraad bij vrouwen uit lagere sociale milieus nog altijd 23 procent lager dan bij de rest van de bevolking.
Het volledige rapport kan u raadplegen op http://www.nic-ima.be.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram