Synthetisch hormoon vermindert risico op vroeggeboorte

nieuws Wekelijkse inspuitingen met het synthetisch hormoon progesteron (17 alpha-hydroxyprogesteron caproaat 17P) zou het risico op een vroeggeboorte bij vrouwen die reeds eerder een prematuur ter wereld brachten, met een derde verminderen.
Ook het risico op complicaties (zoals zeer laag geboortegewicht, maag- en darmproblemen, hersenbloedingen) bij te vroeg geboren baby's zou gevoelig dalen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die voortijdig werd stopgezet omdat de voordelen zo evident waren dat het ethisch niet verantwoord was om de controlegroep van vrouwen die een placebo (een onwerkzaam product kregen) kregen niet het echte geneesmiddel toe te dienen.
De vrouwen in de studie kregen een wekelijkse injectie vanaf de 16de week tot de 36ste week of tot de geboorte van het kind. Bij de vrouwen die het geneesmiddel ontvingen was de kans op een bevalling voor de 32ste week met 42% gedaald (van 20 naar 11%), een bevalling voor de 37ste week met 34%. 36% van de vrouwen bevielen toch voortijdig, tegenover 55% in de groep die een placebo kreeg.
De auteurs stellen uitdrukkelijk dat deze resultaten zeker niet mogen veralgemeend worden omdat in de studie alleen vrouwen met een hoog risico op een prematuur werden behandeld.

Lees ook: Prematuur geboren baby

Lees ook: Vroeggeboorte of prematuriteit

bron: The New England Journal of Medicine, 2003, 2379-2385, 2453-2454

Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram