Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Waarom een paper cut zoveel pijn doet

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-wonde-vinger-snee-pijn-bloed-02-19.jpg

nieuws

Wie vaak in de weer is met documenten of weleens ongeduldig een pakje opendoet, heeft het misschien al ervaren: de pijn die gepaard gaat met een sneetje door een blad papier of dun stuk karton. Maar hoe komt het dat een papiersnee, beter bekend als paper cut, zo venijnig kan zijn?

Het sneetje valt nauwelijks op, maar je kunt er meer tranen van in je ogen van krijgen dan een messnee tijdens het koken. We hebben het over een paper cut, die doorgaans een snedige pijn veroorzaakt in je vinger. Dat is volgens de Amerikaanse dermatologe Haley Goldbach, verbonden aan de UCLA Health System in Los Angeles, logisch te verklaren. Eerst en vooral doet elke snee in de vingers pijn, simpelweg omdat hier veel zenuwuiteinden samenkomen.

Papier of karton geeft echter geen zuivere snee. Er kunnen vezels van het materiaal in achterblijven. De wonde is vaak oppervlakkig en geneest trager. Volgens Goldbach omdat het bij oppervlakkige wondjes langer duurt voordat de nieuwe huid de dode cellen vervangt dan bij een diepe variant.

Daarnaast speelt het verrassingseffect een grote rol. Als je bezig bent met een mes, ben je volgens de specialiste automatisch voorzichtiger om een ongelukje te voorkomen. Maar bij klasseren van papieren denk je er niet aan. Net omdat je het echt niet verwacht, voelt het onaangenamer aan als het je overkomt.

Wat doen na een paper cut?

“Het klopt dat een paper cut heel vervelend kan zijn”, zegt de Vlaamse dermatoloog Thomas Maselis. “Om het effect te beperken, spoel je het wondje best meteen uit met wat water. Zo kunnen eventuele restjes vezel er niet in achterblijven. Ontsmet het wondje daarna grondig en kleef er een stukje medisch plakband over. Deze stevige pleister drukt de huidranden dicht tegen elkaar. Doe dit onmiddellijk, de dag nadien heeft het geen effect. Laat de pleister er zo’n zes dagen op voor een vlotte genezing. Het is geen zonde als je de wonde openlaat, maar denk er dan aan om regelmatig te ontsmetten met een product zoals Iso-betadine.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190212_04171520


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram