- nieuwsWelke dieren kunnen hondsdolheid overbrengen?
- dossierWat kan je doen tegen impetigo of krentenbaard?
- dossierImpetigo of krentenbaard: symptomen en hoe besmettelijk?
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierWat is RSV en waarom belanden zoveel baby's met RSV in het ziekenhuis?
Opletten voor West-Nijlvirus in de VS
nieuws
Het West Nile virus is een virus dat verspreid wordt door muggen. Naar schatting zullen 20% van de mensen die besmet worden, ook effectief ziek worden. Meestal veroorzaakt de besmetting slechts beperkte symptomen, vergelijkbaar met een griep, zoals koorts, hoofdpijn, overgevoeligheid en opgezette lymfeklieren. Na enkele dagen verdwijnen deze spontaan zonder blijvende gevolgen. In een beperkt aantal gevallen - tussen 1 geval op 100 of 150 - kan het echter leiden tot een hersen- of hersenvliesontsteking. Meestal gaat het hier om mensen met een verzwakt afweersysteem, vooral mensen boven 60 jaar en jonge kinderen.
Het virus heeft zich de laatste jaren sterk uitgebreid in het midden en het oosten van de Verenigde Staten. Het komt ook voor in Centraal- en Zuid-Afrika, India, Israël en het Midden-Oosten. Ook in het zuiden van Frankrijk wordt het sporadisch aangetroffen. Er bestaat geen vaccin noch geneesmiddel tegen deze ziekte.
Reizigers naar het oosten van de Verenigde Staten, inclusief New York, wordt aangeraden om vanaf de tweede helft van de zomer tot in de herfst zowel overdag als 's nachts anti-muggenmaatregelen te nemen wanneer men zich buitenshuis bevindt (een anti-muggenmiddel met DEET en lichaamsbedekkende kleding). Vermijd stilstaand water en andere plaatsen waar veel muggen voorkomen. Neem in landen waar de ziekte voorkomt maatregelen om te vermijden dat de muggen in huis komen. Slaap onder een muskietennet.
Indien men zonnebrandcrème en DEET tegelijkertijd gebruikt dient men eerst de zonnebrandcrème en bij voorkeur pas enige uren later de DEET aan te brengen. Bij een kortere tussenpose kan de zonbeschermende werking van de zonnebrandcrème verminderen.
Lees ook: Westnijlvirus en westnijlkoorts in België?