Buikomtrek meten

nieuws De aanwezigheid van te veel vet ter hoogte van de buik betekent een verhoogd risico voor de gezondheid. Wanneer de buikomtrek groter is dan 80 cm bij een vrouw en 94 cm bij een man heeft die persoon viscerale obesitas (vetophoping nabij de ingewanden in de buik) en loopt een verhoogd risico om gezondheidsproblemen te ontwikkelen.
De opstapeling van dit vet (vet dat zich bevindt tussen de organen) verstoort het vet- en suikermetabolisme en kan aan de basis liggen van een verhoogd cardiovasculair risico (risico op hart- en vaatziekten). Dit buikvet beïnvloedt ook het risico op diabetes. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel (suikergehalte in het bloed), en een resistentie aan insuline, het hormoon die de bloedsuikerspiegel vermindert. Daarenboven verstoort dit vet het evenwicht van de vetten: het verhoogt de triglyceriden en vermindert de HDL cholesterol, of de ‘goede cholesterol‘.
Een buikomtrek groter dan 94 cm bij een man en 80 cm bij een vrouw is een alarmsignaal om naar de dokter te gaan. Een multidisciplinaire aanpak , gecoördineerd door uw arts, is de enige wetenschappelijk goedgekeurde methode om langdurig gewicht te verliezen.

Ze bestaat uit drie peilers:
• Dieet: gezonde en evenwichtige eetgewoontes, waarvoor men bij een diëtist terecht kan. Met de juiste kennis kunnen gezonde, evenwichtige en lekkere maaltijden gemaakt worden.
• Lichaamsbeweging: het aangeraden minimum is 30 minuten gematigde beweging per dag.
• Psychologie: inzicht in de eetgewoontes: waarom en wanneer eet ik?
Gewicht verliezen doet u best niet te snel en met redelijke en haalbare vooruitzichten. Onevenwichtige of extreme diëten leiden tot het jojo-effect. Bij zulke diëten verdwijnen de vetcellen niet, maar wel een deel van uw spiermassa. Het is juist deze spiermassa die calorieën verbruikt. Wanneer men na een onevenwichtig dieet opnieuw normale eetgewoontes aanneemt, verbruikt het lichaam door deze lagere hoeveelheid spiermassa, minder calorieën. De overtollige calorieën worden dan gestockeerd in de vetcellen die uitzetten, zelfs meer dan voordien.
www.mijnbuikomtrek.be


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram