Ouders willen meer gezonde voeding op school

123-kind-eten-school-vieruurtje-170-10.jpg

nieuws Ouders zouden graag meer seizoens-, bio- en fairtradeproducten verwerkt zien in het schoolmenu van hun kinderen en zijn bereid daar meer voor te betalen. Dat blijkt uit een enquête die Scolarest (onderdeel van Compass Group België), de grootste cateraar in Belgische scholen, voerde bij 500 ouders met schoolgaande kinderen in het kleuter-, lager en secundair onderwijs. 87% vindt dat de school een belangrijke rol moet spelen in de opvoeding over (on-)gezonde voeding. 75% wil frisdranken uit het schoolrestaurant verbannen zien.


• 88% van de ouders vindt dat er meer seizoensproducten en lokale producten, bijvoorbeeld van de boer om de hoek, verwerkt moeten worden in de middagmaaltijd van hun schoolgaande kinderen.
• Bijna driekwart (71%) vindt dat er meer fairtradeproducten aan bod zouden mogen komen.
• Ook bioproducten zijn belangrijk volgens de ouders: 65% vindt dat ze onontbeerlijk zijn in het schoolmenu.
• 88 % vindt dat er meer groenten verwerkt moeten worden in de schotels.
• 63% van de ouders wil gerust meer betalen voor de aspecten die ze belangrijk vinden in de lunch. Momenteel betalen de ouders van kinderen in de lagere school 2,5 à 3 euro voor de lunch. Slechts 31% van de ouders beschouwt 3 euro als de maximumprijs. Voor 43% van de ouders zou de prijs hoger mogen liggen (26% beantwoordde de vraag niet).
• 87% van de Belgische ouders vindt dat scholen kinderen moeten opvoeden over gezonde voeding. Hoewel 70% daarin ook voor zichzelf een taak weggelegd ziet, wordt de school dus als een belangrijke partner beschouwd in het bijdragen van kennis over wat gezond of ongezond is.
Ouders (74%) vinden bovendien dat scholen kinderen moeten opvoeden over de beleefdheidsregels aan tafel.
• 74% vindt dat scholen geen frisdrank mogen aanbieden (46 % is “helemaal akkoord” met het verbod; 28% is “eerder akkoord”).
78 % kiest voor water als drank. Daarentegen zijn melk (77%), light frisdrank (86%) en drinkyoghurt (72%) uit den boze (de kinderen krijgen het “nooit” mee).
• Slechts 13% van de kinderen krijgt soms een koek mee naar school. Ook chips (96%) en snoeprepen (61%) zijn taboe. 69% van de ouders geeft zijn of haar kind(eren) soms tot vaak een stuk fruit mee als versnapering.
• De Belgische brooddoos blijft een zeer traditionele aangelegenheid. Tussen een snee wit of bruin brood belandt in zes op de tien gevallen een plakje vleesbeleg. Een populair alternatief is (smeer-)kaas (48%).
Vegetarisch beleg is dan weer een grote onbekende. Ook voor bereide salades wordt niet vaak gekozen (10%). 91% van de ouders geeft aan nooit een vegetarische boterham klaar te maken voor de kinderen. Pasta noch rijst belanden in de lunchbox. Slechts 24 % van de ouders kiest “vaak” tot “altijd” voor zoet beleg.

Laatst bijgewerkt: oktober 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram