Vanaf wanneer zal een dag 25 uur duren?

123m-horloge-uren-dag-uur-27-2.jpg

nieuws

Door de eeuwen draait onze planeet steeds langzamer. Heel, heel langzaam worden de dagen op aarde langer. 1,4 miljard jaar geleden duurde een dag slechts 18 uur en 41 minuten. Vandaag zijn onderzoekers van de Technische Universiteit van München (TUM) erin geslaagd om de rotatiesnelheid van de aarde nauwkeuriger te meten dan ooit tevoren. En ze zijn in staat om te bepalen wanneer we kunnen genieten van een dag van 25 uur. 

De lengte van een dag schommelt

Tijdens haar reis door de ruimte draait de aarde met licht variërende snelheden om haar as. Bovendien is de as waar de planeet om draait niet helemaal statisch; hij schommelt een beetje. Dit komt omdat onze planeet niet volledig vast is, maar bestaat uit verschillende elementen, sommige vast, sommige vloeibaar. Het binnenste van de aarde is daarom voortdurend in beweging. Deze variaties in massa hebben invloed op de rotatiesnelheid van de planeet.

Dankzij de ringlaser van het Wettzell Geodetic Observatory kunnen deze variaties nu heel nauwkeurig worden gemeten.

Lees ook: Waarom stinken mensen?

Een ringlaser om de rotatiesnelheid van de aarde te meten

De Wettzell ringlaser is sinds zijn ingebruikname voortdurend verbeterd door TUM-onderzoekers. Dankzij het nieuwe correctiealgoritme kan het instrument de rotatie van de aarde meten met een nauwkeurigheid van 9 decimalen, wat overeenkomt met een fractie van een milliseconde per dag. De waargenomen opwaartse en neerwaartse fluctuaties bereikten waarden tot 6 milliseconden over perioden van ongeveer twee weken.

Lees ook: Slapen met sokken aan: is dat gezond?

Waar worden de ringlasermetingen voor gebruikt?

De metingen zullen worden gebruikt om de positie van de aarde in de ruimte te bepalen. Ze zullen ook het klimaatonderzoek ten goede komen en klimaatmodellen betrouwbaarder maken.
"Rotatieschommelingen zijn niet alleen belangrijk voor de astronomie, ze zijn ook dringend nodig om nauwkeurige klimaatmodellen te maken en weersverschijnselen zoals El Niño beter te begrijpen. En hoe nauwkeuriger de gegevens, hoe nauwkeuriger de voorspellingen", legt professor Ulrich Schreiber uit, die het project leidt aan het observatorium van de Technische Universiteit van München (TUM).

Lees ook: Dromen: duiding of bedrog?

Wanneer is er een dag van 25 uur?

De lengte van het daglicht op aarde is in de loop der tijd geleidelijk toegenomen. In de tijd van de dinosauriërs duurde een dag slechts 23 uur en 1,4 miljard jaar geleden slechts 18 uur en 41 minuten. 

Volgens voorspellingen zal een dag over 200 miljoen jaar 25 uur duren, maar dat is dus wel nog even. 

Lees ook: Waarom kan je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeten?

Bronnen:
https://www.nature.com
https://www.earth.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram