Radon en longkanker

nieuws Volgens een Brits onderzoek zou radon, een radioactief gas dat van nature voorkomt in de grond en van daaruit in huizen kan binnensijpelen, verantwoordelijk kunnen zijn voor 20% van de longkankers. Hoe hoger de vastgestelde radionconcentraties, hoe hoger het risico op kanker, aldus de onderzoekers. In ons land komen hoge radonconcentraties vooral voor in sommige delen van Wallonië.

Eén van de onderzoekers preciseert in een commentaar in het gezaghebbende British Medical Journal dat roken hoe dan ook nog steeds de belangrijkste oorzaak van longkanker blijft. Van de 37.000 mensen die elk jaar in Groot-Brittannië overlijden aan longkanker, kunnen er 33.000 worden toegeschreven aan roken en slechts 1800 aan radon, aldus de commentaar. "Bovendien versterkt roken nog het effect van radon."


Laatst bijgewerkt:
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram