- dossierVaginale infecties: het verschil tussen vaginitis, candidiasis en bacteriële vaginose
- dossierUterus bicornis: een ‘dubbele baarmoeder’
- dossierPijn in de borsten: hinderlijk maar meestal onschuldig
- nieuwsManhaé: natuurlijke voedingssupplementen om symptomen menopauze te verlichten
- dossierDe menopauze in het kort uitgelegd: wat je zeker moet weten
Hoe boost je je seksleven na de menopauze?
dossier Hoewel sommige vrouwen de menopauze als een verlossing zien van hun menstruatie en angst voor ongewenste zwangerschappen, kunnen er in deze periode bepaalde ongemakken opduiken die een rem zetten op je seksuele beleving. Met enkele tips kan je je seksleven gelukkig nieuw leven inblazen.
Samenspel van factoren
Na de menopauze daalt je oestrogeen- en testosteronniveau drastisch, wat onmiskenbaar invloed heeft op je seksuele drift. Menopauzale en postmenopauzale vrouwen kunnen merken dat ze niet meer zo gemakkelijk opgewonden raken, dat ze minder gevoelig zijn voor aanrakingen en strelingen en dus soms hun interesse in seks verliezen.
Lees ook: Menopauze: de verschillende soorten
Die schommelingen in hormonen hebben daarnaast een effect op je stemming. Het is niet ongewoon om in deze periode last te hebben van prikkelbaarheid, angst of depressie. Ook deze stemmingswisselingen kunnen een grote invloed hebben op je seksuele libido.
Door de lagere oestrogeenniveaus vermindert bovendien de bloedtoevoer naar de vagina. Daardoor kan de vagina droger worden en minder elastisch, wat seks pijnlijk en onaangenaam maakt. Ook kunnen hardnekkige urineweginfecties opduiken.
Daarnaast loop je met het ouder worden meer kans op gezondheidsproblemen. Chronische ziekten kunnen zich ontwikkelen en je kan gemakkelijker geblesseerd geraken. Je energiereserves geraken daardoor uitgeput, je ondervindt vaker lichamelijke pijn en je eigen lichaamsbeeld kan veranderen. Deze factoren hebben allemaal invloed op je zin in seks.
Lees ook: Wat zijn de oorzaken van vaginale droogheid en wat kan je eraan doen?
Wat kan je eraan doen?
• Tijdens en na de menopauze kan je vaginale droogheid aanpakken met in water oplosbare glijmiddelen. Gebruik geen glijmiddelen die niet in water oplosbaar zijn, zoals vaseline, want die kunnen latex aantasten, het materiaal waaruit condooms worden vervaardigd. Bovendien kunnen ze een voedingsbodem vormen voor bacteriën, vooral bij mensen van wie het immuunsysteem door chemotherapie is verzwakt.
• Te weinig vocht door het lagere oestrogeengehalte kan je oplossen met hormonen. Er bestaan verschillende middelen met oestrogenen om in de vagina in te brengen zoals ringen, tabletten of crèmes. Bespreek de verschillende mogelijkheden met je arts.
• Je kan ook kiezen voor een biologisch ingrediënt of supplement.
Er zijn een aantal producten op de markt die ingrediënten gebruiken zoals dong quai, zwarte cohosh, en soja-isoflavonen. Deze stoffen bootsen oestrogenen na, zodat ze de niveaus in het lichaam in evenwicht brengen.
• Ook relatietherapie is een optie of een groepsgesprek met andere vrouwen waarin je over je ervaringen praat. Dat kan helpen om de menopauze te relativeren, jezelf beter te aanvaarden en de intimiteit met je partner te verbeteren.
• Een laatste tip: hoe meer seks je hebt (met penetratie), hoe meer je vaginale zone zal ontspannen. Ook de hoeveelheid vocht zal daardoor verbeteren.
Bronnen:
Lees ook: Kan je de leeftijd van de menopauze uitstellen?
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist