Welke klachten kunnen wijzen op een longontsteking?

nieuws Een longontsteking of pneumonie is een ernstige infectieziekte die het longweefsel aantast. Een pneumonie ontstaat meestal nadat micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels...) door inademing in de longen zijn terechtgekomen. Het kan gaan om micro-organismen afkomstig van andere mensen die drager zijn van het virus of de bacterie. Maar sommige van die micro-organismen (zoals de pneumokok en de stafylokok) bevinden zich van nature in onze mond en keel. Ze doen daar geen kwaad, tenzij in geval van een verminderde weerstand.

Vaak lopen mensen een longontsteking op nadat ze eerst een verkoudheid of een griep hebben gehad, waardoor het slijmvlies is aangetast en het verdedigingssysteem van onze luchtwegen is verzwakt, maar dat is niet altijd het geval.
De meeste mensen genezen probleemloos door een korte behandeling met een antibioticum, maar sommigen moeten opgenomen worden in het ziekenhuis. Het kan zelfs fataal aflopen. Vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met een chronisch gezondheidsprobleem (zoals diabetici, nierinsufficiëntie, levercirrose, mucoviscidose of COPD) of een verzwakt immuunsysteem zijn kwetsbaar. Ziekenhuispatiënten zijn bijzonder kwetsbaar. Niet alleen omdat ze, zeker bij een langdurige opname, verzwakt zijn. In een ziekenhuis zijn ook meer bronnen (dragers en geïnfecteerden) en meer potentiële besmettingswegen (wonden, katheters en dergelijke) aanwezig. Ook mensen die een operatie aan de buik ondergaan of die na een ongeval minder diep kunnen ademen en moeilijker kunnen hoesten, lopen een verhoogd risico.

Symptomen van een longontsteking

Neem onmiddellijk contact op met een arts als u symptomen van longontsteking bespeurt.
Bij een longontsteking ontwikkelen zich meestal al na enkele uren ernstige symptomen. De symptomen kunnen variëren naargelang de preciese verwekker.

De belangrijkste symptomen zijn:
- Pijnlijke hoest
- fluimen, soms geelgroen of bloederig
- koorts of een te lage temperatuur
- borstpijn, die erger wordt bij het inademen
- kortademigheid,
- moeizame ademhaling
- versnelde polsslag
- soms hoofdpijn
- delirium of verwardheid.

Bij bejaarden kunnen de typische symptomen ontbreken. Bij hen kunnen verwardheid of sufheid op een longontsteking wijzen.

Sommige van deze symptomen kunnen ook bij andere ziekten voorkomen (bv. griep, bronchitis, bronchiolitis, astma, longembolie, tuberculose...). Wanneer de arts een longontsteking vermoedt, zal hij dan ook meestal een longfoto of een CT-scan laten maken. Ook zullen fluimen en bloed in het labo worden onderzocht om vast te stellen welk micro-organisme pneumonie veroorzaakt. Bij de helft van de patiënten met pneumonie kan echter niet precies worden vastgesteld welk micro-organisme de ziekteverwekker is.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram