Wat moet u doen bij bronchitis?

nieuws Bronchitis is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen (de vertakkingen van de luchtpijp en longblaasjes, bronchiën). Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waar er een ontstekingsreactie is van de luchtwegen. Acute bronchitis is gewoonlijk een kortdurende ziekte die veelal het gevolg is van een zware kou of een virus en wordt gekarakteriseerd door hoesten met slijm, pijn midden op de borst, soms koorts en een lichte vorm van kortademigheid.
Als de symptomen zich beperken tot de bovenste luchtweg (verstopte neus, keelpijn, kuchhoest) spreken we van een verkoudheid; als de infectie dieper gaat met sterke hoestprikkel en eventueel fluimen, dan noemen we dit bronchitis, maar de virussen zijn meestal dezelfde.
Omdat tientallen soorten virussen dezelfde symptomen geven en er vaak meerdere soorten tegelijkertijd circuleren, kan men meerdere verkoudheden of bronchitisaanvallen op korte tijd doormaken.
Uitzonderlijk wordt een acute bronchitis veroorzaakt door een bacterie, als een complicatie na een eerdere virale infectie, zoals een verkoudheid.
Acute bronchitis geneest meestal spontaan binnen een week, zelfs wanneer het gaat om een bacteriële infectie. Soms duurt de hoest een aantal weken of maanden. Dit komt omdat het lang duurt voordat de ontsteking in de longen genezen is.

• U hoeft niet in bed te blijven maar doe wel rustig aan. Ook met koorts mag u gerust even naar buiten. Drink voldoende, zeker als u koorts heeft.
• vermijd factoren die hoestprikkels uitlokken (mist, droge lucht...).
• Stop met roken. Door het roken bent u vatbaarder voor infectie en duurt het herstel ervan langer.

• Neem contact op met uw huisarts
- als de klachten na twee weken niet over zijn,
- als u enkele dagen koorts heeft en zich ziek voelt
- als u bloed ophoest,
- als het slijm een gelige of groenige tint heeft, wat kan wijzen op een bacteriële infectie.

Geneesmiddelen?
• Antihoestmiddelen, middelen die slijm afdrijven (expectorantia) of slijm vervloeien (mucolytica) zijn niet erg effectief, maar kunnen nuttig zijn bij pijnlijke of hinderlijke nachtelijke hoest.
• Omdat een acute bronchitis meestal veroorzaakt wordt door virussen, helpen antibiotica niet. Ze verminderen noch de duur van de hoest, noch de gevolgen ervan op het werk of de activiteiten van de patiënt. Een behandeling met antibiotica is enkel gerechtvaardigd wanneer de bronchitis veroorzaakt wordt door bacteriën en bij risicopatiënten, bv. mensen met een verminderde immuniteit en misschien ook slecht gecontroleerde diabetici.


Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram