Voorzichtig met hoestwerende middelen

nieuws Veel mensen denken nog altijd dat ze meteen naar een hoestsiroop moeten grijpen om de kwaal zo snel mogelijk te verhelpen. De meeste geneesmiddelen tegen hoest (zuigtabletten, hoestsiropen...) hebben echter weinig of geen zin en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Dit geldt ook voor kruidengeneesmiddelen of andere plantaardige producten in de vorm van siroop, druppels enz.

Indien uw huisarts toch een geneesmiddel tegen hoest voorschrijft, hou u dan strikt aan de voorgeschreven dosis, het aantal keren per dag dat u het product mag nemen en de duur van de behandeling die zo kort mogelijk moet zijn.

Hoestremmers (antitussiva)

De werking van hoestremmers (antitussiva) is onvoldoende bewezen, ze kunnen heel wat bijwerkingen hebben (zoals slaperigheid, duizeligheid en ademhalingsproblemen) én ze kunnen ernstige aandoeningen, zoals astma en reflux, maskeren waardoor die soms te laat opgemerkt worden.

• Gebruik geen hoestremmers bij een productieve hoest (waarbij slijm wordt opgehoest). Een productieve hoest wordt best niet onderdrukt omdat hierdoor opgehoopte slijmen in de luchtwegen worden verwijderd.

• Hoestremmers zijn in ons land verboden bij kinderen jonger dan 2 jaar.

• Volgende hoestmiddelen mogen niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 6 jaar: alle producten op basis van dextromethorfaan, pentoxyverine, levodropropizine, noscapine, cloperastine, folcodine of codeïne en afgeleiden.

• Alle hoestremmers worden afgeraden bij kinderen tussen 6 tot 12 jaar zonder medisch advies.

• Ook bij oudere mensen en bij mensen met een verminderde lever- of nierfunctie moet men zeer voorzichtig zijn, omdat zij gevoeliger kunnen zijn voor de ongewenste effecten van hoestremmers. Daarom is aan te raden om altijd eerst uw huisarts te raadplegen.

• Alle hoestremmers worden afgeraden tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg alleszins uw arts indien u toch een hoestremmer wilt nemen.

Diabetespatiënten die een hoestmiddel willen nemen, moeten er rekening mee houden dat sommige siropen veel suiker bevatten. Gebruik best een suikervrije variant:
- Siropen zonder suiker: Actifed New, Balsoclase Dextrometorphan,
Balsoclase Antitussivum, Bisoltussin, Bronchosedal Dextromethorphan HBr, Dextromethorphan Teva, Sinecod.
- Tabletten: Lysotossil, Noscaflex, Nosca Mereprine, Touxium Antitussivum.

• Raadpleeg altijd uw huisarts voor u een hoestwerend middel neemt indien u lijdt aan een chronische longziekte (zoals astma of COPD).

• Voor alle hoestmiddelen die codeïne of een afgeleide ervan bevatten, zoals Bromophar, Bronchodine, Broncho-Pectoralis Codeine, Glottyl, Bronchosedal Codeine enz., hebt u altijd een voorschrift van uw arts nodig, ook voor volwassenen. Deze producten worden alleszins afgeraden tijdens zwangerschap en borstvoeding.

• Hoestwerende middelen die meerdere actieve bestanddelen combineren (bv. een hoestremmend middel + een koortswerend middel of een vaatverdichtend middel) worden sterk afgeraden.


Slijmoplossers (expectorantia)

Sommige geneesmiddelen bestrijden niet de hoest zelf, maar vergemakkelijken het ophoesten van slijm. Deze slijmoplossers of expectorantia maken het slijm vloeibaarder of zorgen ervoor dat het gemakkelijker loskomt. Slechts in zeer specifieke gevallen (bijvoorbeeld voor kinderen met mucoviscidose) zijn deze slijmoplossers echt noodzakelijk. Voor een gewone hoest worden ze niet aanbevolen omdat hun werkzaamheid niet is aangetoond.

• In ons land zijn slijmoplosmiddelen met guaifenesine, zoals Actifed New, Balsoclase Antitussivum, Lysotossil, Nortussine Mono, Vicks Expectorant ... verboden voor kinderen jonger dan 6 jaar.

• Combinatieproducten met een slijmoplosmiddel en een hoestremmer worden sterk afgeraden.

Suppo’s met terpeenderivaten

Suppo’s met terpeenderivaten (zoals eucalyptol, kamfer) tegen hoest worden ten zeerste afgeraden bij kinderen jonger dan 30 maanden en bij kinderen met een voorgeschiedenis van epilepsie of koortsstuipen omwille van de bezorgdheid van een risico van neurologische stoornissen, vooral stuipen.
In België gaat het om Eucalyptine Le Brun (op basis van codeïne en eucayptol) en Eucalyptine Pholcodine Le Brun (op basis van folcodine, eucalyptol, fenol, guaiacol en kamfer).

Neusdruppels

Hoesten gaat vaak samen met verkoudheid. In dat geval is het goed om uw neus open te houden met een zoutoplossing. Eén theelepel zout in een limonadeglas lauw water is de goede verhouding. Druppel zo vaak als nodig is om uw neus open te houden.

• Neusdruppels die één van de volgende actieve bestanddelen bevatten: fenylefrine, efedrine, nafazoline en tramazoline, worden afgeraden bij kinderen jonger dan 7 jaar.

• De neusdruppels die oxymetazoline (Nesivine, Vicks Sinex) of xylometazoline (Nasa Rhinatiol, Nasasinutab, Nuso-San, Otrivine Anti-Rhinitis, Xylometazoline EG) bevatten, met de specifieke pediatrische vormen (0-2 jaar, 2-6 jaar), kunt u eventueel wel gebruiken bij kinderen.

• Combinaties van een ontzwellende neusdruppels met lokale antibiotica, of met corticosteroïden zijn alleszins af te raden.

• Voor alle neusdruppels is het aanbevolen dat hun gebruik van korte duur is (maximum 5 dagen).

• Het gebruik van doseersprays die een gekende hoeveelheid vrijgeven is te verkiezen boven niet-gedoseerde neusdruppels.

bron: www.fagg.be

Laatst bijgewerkt: mei 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram