Dieseluitlaatgassen veroorzaken kanker

nieuws Volgens het agentschap voor kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) veroorzaken dieseluitlaatgassen kanker en behoren tot de potentieel dodelijke categorie van stoffen zoals asbest, arsenicum, mosterdgas, tabak en alcohol, maar ook zonlicht en houtstof... In 1988 classificeerde het IARC dieseluitlaatgassen als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Maar volgens de experts is er inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs om dieseluitlaatgassen als 'zeker kankerverwekkend' te kwalificeren.

Deze nieuwe classificatie is gebaseerd op een accumulatie van gegevens die een oorzakelijk verband aantonen tussen dit type blootstelling en het verhoogde risico op de ontwikkeling van longkanker.

Verantwoordelijk voor dit kankerverwekkende effect zijn de fijne deeltjes die worden uitgestoten door dit type motoren (auto's, maar ook thuisverwarming en diverse industriële activiteiten). Deze deeltjes zijn in staat erg diep door te dringen in de longen. Daaruit volgt een onmiskenbaar risico op longkanker, vooral bij wie leeft of werkt in sterk vervuilde stedelijke gebieden (verkeersdrukte, verwarming, industriële activiteiten…).
Naast het verhoogde risico op longkanker (en mogelijk ook blaaskanker), hebben de door dieselmotoren uitgestoten fijne deeltjes ook een impact op andere long-, hart- en vaatziekten. Recente studies uitgevoerd door de Europese Commissie in het kader van het programma Clean Air For Europe (CAFE) hebben erg zorgwekkende resultaten opgeleverd: de luchtvervuiling in de EU, veroorzaakt door de fijne deeltjes, geeft vandaag aanleiding tot het voortijdig overlijden van bijna 350 000 burgers elk jaar.

Anders berekend komt dat overeen met een gemiddelde levensduurvermindering van 8 maanden. En in de meest vervuilde gebieden kan de statistische gemiddelde vermindering van de levensverwachting tot twee jaar oplopen. Wat België betreft, schat men (nog altijd binnen deze Europese studie) dat elk jaar bijna 13 000 mensen vroegtijdig sterven ten gevolge van de blootstelling aan de fijne deeltjes.

Ook de benzinemotoren zijn niet onschadelijk; de WGO herhaalt het trouwens in zijn rapport: de uitlaatgassen van benzinemotoren zijn "misschien kankerverwekkend voor de mens", een classificatie die niet gewijzigd is sinds de vorige evaluatie in 1989.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram