Sponsorloop moet geld inzamelen voor onderzoek naar behandelingen voor kinderkanker

Laatst bijgewerkt: september 2020
screenshot_angele_kickcancer_2020.JPG

nieuws Deze maand vindt opnieuw de Run to Kick solidariteitsloop plaats. De derde editie ziet er door het coronavirus een beetje anders uit, maar het doel van organisator KickCancer is ook nu weer om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor structureel en innovatief onderzoek naar kinderkanker

Verouderde behandelingen 
Vorig jaar zorgden 1.350 lopers samen voor een donatie van 630.000 euro. Dit jaar wil KickCancer samen met Imagine for Margo in Frankrijk en Fondatioun Kriibskrank Kanner in Luxemburg maar liefst 3 miljoen euro ophalen. De som gaat integraal naar 6 geselecteerde projecten die verouderde kinderkankerbehandelingen uit de wereld moeten helpen.

“Er gebeurt gewoon te weinig innovatief onderzoek naar kinderkanker”, zegt Delphine Heenen, oprichtster van KickCancer. “De reden is simpel: slechts 1% van de kankers doet zich voor bij kinderen. Kinderen met kanker krijgen bijgevolg geen toegang tot innovatieve therapieën, zoals bijvoorbeeld immunotherapie of targeted therapie.” 
Langetermijngevolgen 
Bram De Wilde, kinderoncoloog UZ Gent, treedt Heenen bij: “Als kinderkankerspecialist weet ik dat er veel te weinig geïnvesteerd wordt in specifieke medicijnen voor kinderen. Investeren wordt als economisch niet-rendabel gezien. Terwijl er net heel veel te winnen valt als we een kind met kanker de best mogelijke behandeling zouden kunnen geven. Kinderen kunnen slechts zelden profiteren van de vele nieuwe medicijnen die voor volwassenen met kanker worden ontwikkeld. Het is frustrerend om te zien hoe ze in de kou blijven staan.” Daarnaast wil Heenen ook onderzoek financieren om langetermijnbijwerkingen te verminderen, zoals groeiachterstand, leerachterstand, chronische ziekten op latere leeftijd en amputatie. 
Slotceremonie
Door het coronavirus mogen sympathisanten en geëngageerde bedrijven dit jaar zelf een parcours van 2, 5 of 10 kilometer uitstippelen waar ze tussen 24 en 27 september gaan lopen. Bedoeling is dat elke deelnemer een profielpagina aanmaakt op runtokick.be, en zo minstens 200 euro aan sponsorgeld inzamelt. Op 27 september om 11 uur wordt de totale som bekendgemaakt tijdens een kleinschalige slotceremonie, waar zangeres en ambassadrice Angèle de derde editie afsluit met een bijzonder en exclusief concert.

Bronnen:
https://team.kickcancer.org
https://kickcancer.org
https://www.cancer.org

Lees ook: UZ Leuven onderzoekt wisselwerking kanker en COVID-19


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram