UZ Leuven onderzoekt wisselwerking kanker en COVID-19

123_corona_virus_covid_2020.jpg

nieuws Onder leiding van professor An Coosemans, specialist in immunotherapie, startte UZ Leuven met een nieuwe klinische studie om te achterhalen hoe het immuunsysteem reageert wanneer een kankerpatiënt COVID-19 krijgt. De onderzoekers hopen te weten te komen of behandelingen en immunotherapie doeltreffend blijven en of het ziekteverloop wijzigt. 

Immuunsysteem heeft belangrijke rol 

Het immuunsysteem heeft een belangrijke functie bij de bestrijding van infecties. Wanneer iemand besmet raakt met het coronavirus, komt dat systeem sterk onder druk te staan, maar ook bij de ontwikkeling en het verloop van kanker vervult het immuunsysteem een belangrijke rol. De laatste jaren is immunotherapie enorm populair. Dat zijn verscheidene behandelingsmethoden die erop gericht zijn onze natuurlijke afweer of immuniteit te stimuleren om kankercellen aan te vallen en uit de weg te ruimen. 

Wisselwerking kanker en infectie coronavirus

Volgens professor Coosemans is er een duidelijke interactie tussen de bestaande kanker en een infectie met het coronavirus. Met de studie wil ze die wisselwerking in kaart te brengen. “We hopen nieuwe inzichten te verwerven om patiënten beter te kunnen informeren en gerust te stellen en op termijn immunotherapie tegen kanker te verbeteren. In deze speciale tijden ligt de focus natuurlijk op het onderzoeken van de interactie tussen kanker en het coronavirus, maar de studie kan ons ook nuttige informatie geven over hoe infecties met andere virussen, zoals het hepatitis- of griepvirus, de kankerbehandelingen kunnen beïnvloeden.”


Bronnen: 
www.uzleuven.be
www.allesoverkanker.be

Lees ook: Kom op tegen Kanker doet oproep: 'Stel je doktersafspraak niet uit'


Laatst bijgewerkt: mei 2020
RECONNECT, talent blijft, ook na kanker RECONNECT, talent blijft, ook na kanker
Stichting tegen Kanker

Er is te weinig aandacht voor de terugkeer naar het werk na kanker. Toch is het van groot belang dat werknemers hierbij worden ondersteund. Stichting tegen Kanker biedt daarom RECONNECT aan, een gratis online platform om HR managers of leidinggevenden te begeleiden tijdens het reïntegratietraject van een medewerker bij wie kanker werd vastgesteld.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram