Wie jeuk verwacht, krijgt jeuk

nieuws Lichamelijke klachten kunnen heviger of juist minder worden als een patiënt positieve of negatieve verwachtingen heeft van de voorgeschreven behandeling. Onderzoekers van de universiteit van Nijmegen toonden dit effect aan bij jeukklachten (gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pain).

Wanneer een patiënt een positieve verwachting heeft over de behandeling van pijn, heeft dat invloed op het effect van die behandeling (placebo-effect). Omgekeerd geldt het ook: mensen die negatieve verwachtingen hebben, ervaren meer pijn op eenzelfde prikkel (nocebo-effect).

Men onderzocht of zulke effecten ook gelden voor patiënten met jeukklachten. Proefpersonen kregen verschillende korte prikkels op hun arm. De ene helft kreeg vooraf te horen dat bijna iedereen, de andere helft dat bijna niemand de prikkels als jeukend of als pijnlijk ervaart. Wie jeuk verwachtte, ervoer daadwerkelijk meer jeuk.
En hetzelfde gold voor pijn. Het vertrouwen dat iemand in de behandeling heeft, is dus van belang voor het resultaat.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram