Tips bij oogontsteking (conjunctivitis)

nieuws Conjunctivitis of bindvliesontsteking is een aandoening waarbij het bindvlies van het oog ontstoken geraakt. Het bindvlies vind je aan de buitenkant van het oogwit en de binnenkant van het ooglid. De binnenkant van de oogleden wordt rood en ook het oogwit wordt rood. Er kan slijm of pus aan de binnenkant van de oogleden zitten. Daardoor kunnen de oogleden aan elkaar vastplakken. Vooral 's morgens als u wakker wordt, zijn uw ogen dan moeilijk te openen. Een oogontsteking geeft een branderig gevoel in een of beide ogen. U kunt het gevoel hebben alsof er een vuiltje of zandkorreltje in uw oog zit. De ogen kunnen tranen en jeuken.

Meestal wordt een oogontsteking veroorzaakt door een virus of bacterie. Daarnaast kan overgevoeligheid een rol spelen, zoals bij hooikoorts. Het kan ook zijn dat uw ogen overgevoelig zijn voor make-up. Onhygiënisch omgaan met contactlenzen vergroot de kans op oogontsteking. Ook lenzen te lang inhouden is niet goed. In de (hoogte)zon of in lasstralen kijken, zonder uw ogen te beschermen, kan eveneens een ontsteking geven.

Een oogontsteking kan veel pijn veroorzaken, maar is zelden gevaarlijk. Meestal is het binnen een week vanzelf genezen. Antibiotica-oogdruppels hebben meestal weinig zin en worden bij kinderen zelfs afgeraden.
Als de ontsteking het gevolg is van overgevoeligheid of een allergie, kan de ontsteking blijven bestaan zolang er contact is met de stof waarvoor u overgevoelig bent.

Wat kan u doen?
• Als de oogleden aan elkaar vastgeplakt zitten, kunt u ze losweken en schoonmaken met een watje of gaasje dat u nat maakt met gewoon kraanwater. Strijk altijd van de buitenste naar de binnenste ooghoek.
• Het is niet goed om contactlenzen te dragen als een oog ontstoken is. Doe uw lenzen pas weer in als de ontsteking helemaal over is.
• Gebruik geen oogmake-up als een oog ontstoken is. Make-up kan een oogontsteking veroorzaken èn de genezing vertragen.
• Gebruik een speciale hoogtezonbril als u onder de hoogtezon gaat en zet een zonnebril op als u lang in de felle zon bent. Bij het lassen moet u altijd een lasbril dragen.

U moet direct contact opnemen met de huisarts:
• als u opeens slecht ziet en knipperen niet helpt;
• als uw oog erg pijnlijk is.
• als er iets in uw oog zit wat u er niet uit krijgt;
• als de oogontsteking na drie dagen nog niet minder is geworden;
• als u vermoedt dat overgevoeligheid of allergie een rol speelt;
• als het hele oogwit rood ziet.

Lees ook: Oogontsteking of conjunctivitis: wat is het en wat kan u eraan doen?

bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, www.oogartsen.nl

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram