De vieste plekken in de keuken

123-blikopener-keuken-voed-170-06.jpg

nieuws Het aanrecht en de kookplaat schoonmaken en af en toe de koelkast een sopje geven lijkt misschien genoeg om je keuken schoon te houden, maar wat denk je van het messenblok of de blikopener? Schadelijke bacteriën komen voor op plekken waar je het niet zo snel verwacht.

De Amerikaanse National Sanitation Foundation (www.nsf.org) onderzocht veertien plekken in de keuken op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën zoals salmonella, E.coli en listeria.

De meest vieze plekken waren:
- de groentela in de koelkast
- messen en toebehoren van blenders en mixers
- blikopeners
- rubberen spatels
- bakjes om eten in te bewaren met rubberen ringen
- messenblokken.

Andere ‘gevoelige’ plekken zijn onder meer het koffiezetapparaat, de knoppen van het kookfornuis, de vaatdoek en de afwasbak.

Zo houd je het veilig
Heb je voedsel bereid? Doe pannen, bestek, spatels en losse onderdelen van blenders en mixers in de vaatwasser. Zet de vaatwasmachine op minimaal 60 °C bij een sterk vervuilde vaat of keukengerei wat in contact is geweest met rauw vlees, vis of gevogelte. Zo dood je alle schadelijke bacteriën. Als je geen vaatwasser hebt is een sopje met heet water ook goed.
Vergeet ook deksels en rubberen ringen van potjes, spatels, blikopeners, raspen en ander keukengerei niet. Is het moeilijk schoon te maken, laat het dan enige tijd weken in warm water. En vervang ook je vaatdoekje en theedoeken, als het kan elke dag. Was ze op 60 graden in de wasmachine, dat doodt de meeste bacteriën.

Koelkast schoonmaken
Vorming van bacteriën ga je tegen door je koelkast regelmatig schoon te maken. Vergeet niet de lades, de rubbers van de deur en losse onderdelen en dingen als ijsblokjesmaker mee te nemen. Gebruik een sopje met heet water en maak alles daarna droog met een schone doek. Een keer per maand een goede schoonmaakbeurt is genoeg.

Risicogroepen
Niet iedereen wordt even snel ziek van schadelijke bacteriën, ook al kom je ermee in aanraking. Ouderen, zwangere vrouwen, zieke mensen en kleine kinderen zijn gevoeliger: zij hebben een grotere kans om ziek te worden en als ze ziek worden, kunnen de symptomen erger zijn en langer duren. Voor hen is een goede hygiëne extra belangrijk.

Laatst bijgewerkt: juni 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram