- dossierDe invloed van de nervus vagus op onze gezondheid
- dossierBorstonderzoek: mammografie of echografie?
- boeken/interviewsDementie voorkomen of vertragen: beste medicijn is een gezonde levensstijl
- dossierDe juiste zwemkledij kan je redden van verdrinking
- nieuwsWaarschuwingssymptomen tot 10 jaar voor de beroerte
Welke gezondheidsrisico’s loopt u? Laat u gratis preventief onderzoeken door uw huisarts
nieuws
Als u tussen 45 en 75 jaar bent, kunt u zich één keer per jaar gratis preventief laten onderzoeken door de huisarts die uw Globaal Medisch Dossier (GMD) beheert. Dit betekent dat uw huisarts 1 keer per jaar met u, op basis van een checklist, overloopt welke preventieve gezondheidsmaatregelen voor u nuttig kunnen zijn.
Ook als u jonger dan 45 of ouder dan 75 bent, kunt u zo’n preventief onderzoek laten doen, maar dan betaalt u wel een consultatie.
Gezondheidsgids
Speciaal voor dit preventief onderzoek heeft de huisartsenvereniging Domus Medica een ‘Gezondheidsgids’ opgesteld.
Het gebruik van de Gezondheidsgids is vrij eenvoudig: de patiënt vult eerst een korte vragenlijst in, thuis, in de wachtzaal of samen met de huisarts. In die vragenlijst wordt onder meer nagegaan of u medicatie neemt tegen hoge bloeddruk, een hart- en vaatziekte of diabetes hebt of dat die ziekten in uw familie voorkomen, of u rookt, hoeveel u drinkt, of u dagelijks voldoende groenten en fruit eet, dagelijks voldoende beweegt, enzovoorts.
Aan de hand van een beknopte handleiding met richtlijnen en de bijbehorende 'verwerkingsmodule' stelt de huisarts vervolgens samen met de patiënt een persoonlijk preventieplan op. Dit bepaalt welke gezondheidsrisico's u loopt, bijvoorbeeld voor hart- en vaatziekten, diabetes of depressie; welke erfelijke aandoeningen belangrijk zijn; of leefstijlaanpassingen (bijvoorbeeld over alcohol en roken, voeding, bewegen enzovoorts) en vaccinaties nodig zijn. De Vlaamse bevolkingsonderzoeken voor borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker zijn opgenomen in de gids, samen met de recente vaccinatieadviezen van de Hoge Gezondheidsraad voor tetanus, difterie, kinkhoest, griep en pneumokokken.
De aard en datum van de geplande preventieve activiteiten noteert de huisarts vervolgens in uw medisch dossier en op een afsprakenkaartje dat u mee naar huis krijgt.
U kunt de Gezondheidsgids en de vragenlijst voor patiënten downloaden op:
www.domusmedica.be/gezondheidsgids.