Acht feiten en fabels over afvallen

123-dieet-lintm-groenten-04-17.jpg

nieuws

Over afvallen bestaan veel fabels. Geloven in dit soort fabels kan ervoor zorgen dat afvallen lang duurt of zelfs helemaal niet lukt. Het Nederlandse Voedingscentrum zet de acht meest voorkomende vragen op een rij. 

Breekt grapefruit- en citroensap vet af?

Grapefruit- en citroensap breekt geen vet af. Er is geen enkel bewijs dat het drinken van dit sap helpt om af te vallen.

Lees ook: Is het een goed idee om je lichaam te detoxen?

Kan iemand te zwaar zijn omdat hij of zij zware botten heeft?

Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid. Dit extra gewicht is bij de meeste mensen vooral extra lichaamsvet. Het gewicht van botten verschilt niet veel tussen mensen, maar is wel afhankelijk van lengte. Hier wordt rekening mee gehouden bij de berekening van de Body Mass Index (BMI).

Lees ook: Het effect van avocado op gewicht en buikvet

Verbrand je na 20 uur nog calorieën?

Het maakt niet uit op welk moment van de dag je eet of drinkt. Wat belangrijk is, is het totale aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt. Wat je meer eet dan je verbrandt sla je op als vet.

Lees ook: Wat kan je best (niet) eten en drinken voor het slapen?

Zijn koolhydraten (aardappelen, rijst en pasta) dikmakers die je beter kan vermijden?

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Ze zitten vooral in graanproducten zoals aardappelen, rijst maar ook in pasta. Het lichaam heeft koolhydraten nodig. De gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40-70% van zijn energie uit koolhydraten haalt.

Lees ook: Koolhydraten: glucose, dextrose, fructose, lactose, sucrose en sacharose

Val je af door in plaats van drie keer per dag, zes keer per dag kleinere hoeveelheden te eten?

Het maakt niet uit hoe vaak je per dag eet, maar hoeveel calorieën je in totaal op een dag binnenkrijgt. Wat je meer eet dan je verbrandt sla je op als vet.

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van een traag metabolisme?

Val je af door veel water te drinken?

Alleen als je minder eet dan je verbruikt val je af. Dit heeft niks te maken met hoeveel water je extra drinkt. Voor een maaltijd een glas water drinken, zorgt er wel voor dat je maag al deels gevuld is, waardoor je wat minder gaat eten.

Lees ook: Afvallen door water drinken?

Word je dik van te weinig te eten?

Als je minder eet dan je verbruikt, val je af. Zodra je gaat afvallen neemt je spiermassa af en dat betekent dan wel dat je nadat je bent afgevallen minder energie nódig hebt dan daarvoor.

Lees ook: Is een ketogeen dieet goed voor de gezondheid?

Bevat een glas vruchtensap minder suiker en energie (calorieën) dan een glas frisdrank?

Er zit veel suiker in sinaasappelsap waardoor het evenveel calorieën bevat als frisdrank. Hetzelfde geldt ook voor andere vruchtensappen. Wel bevat sinaasappelsap meer voedingsstoffen zoals vitamine C.

Lees ook: Hoe kan je verborgen suikers herkennen?

Bron:
www.voedingscentrum.nl


Laatst bijgewerkt: januari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram