Afvallen door water drinken?

123-drank-flessen-water-170_02.jpg

nieuws Om af te vallen moet u veel water drinken. Die boodschap is op tal van internetsites over afvallen te lezen. Maar klopt dat ook?

• Water bevat geen calorieën. Als u water drinkt in plaats van frisdrank, bier of wijn die wél calorieën bevatten, zult u uiteraard afvallen.

• De bewering dat enkele glazen water drinken voor de maaltijd een verzadigd gevoel geeft, en er dus voor zorgt dat u minder eet en dus afvalt, lijkt aannemelijk. Maar onderzoek hierover geeft tegenstrijdige resultaten. Sommige onderzoeken tonen inderdaad aan dat mensen die voor de maaltijd een of twee glazen water dronken, minder eten (gemiddeld zo’n 75 calorieën minder) en meer gewicht verliezen dan mensen die geen water dronken. Maar ander onderzoek kon geen effect aantonen.

• Er bestaat geen bewijs voor de bewering dat veel water drinken (meer dan 1,5 l per dag) de stofwisseling verbetert en helpt om afvalstoffen af te voeren of vet te verbranden. Er bestaat ook geen bewijs voor de bewering dat een glas lauw of warm water ‘s ochtends de spijsvertering versnelt of de vetverbranding stimuleert, en op die manier helpt bij afslanken. Mogelijk heeft dat wel een positief effect op de stoelgang, maar dat heeft niets met afslanken te maken.

• De bewering dat ijskoud water drinken, helpt om af te vallen, klopt wel, maar het effect is beperkt.
De idee achter die stelling is dat koud water in uw lichaam opgewarmd wordt tot 37°C. Daarvoor is energie nodig en worden dus calorieën verbrand. Dat klopt inderdaad, maar het gaat om minieme hoeveelheden. Om een halve liter koud water op te warmen tot lichaamstemperatuur verbrandt uw lichaam ongeveer 16,5 kcal of 69 kJ. Wat weinig is, op een dagelijks dieet van 2000 tot 2500 kcal. Maar alle beetjes helpen natuurlijk.

Besluit: Liters water drinken volstaat niet om af te vallen. Alleen als u minder eet dan u verbruikt valt u af. Dit heeft niks te maken met hoeveel water u extra drinkt. Maar indien u wilt afvallen is het wel een goed idee om koud water in plaats van suiker bevattende frisdranken of alcohol te drinken.


Laatst bijgewerkt: oktober 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram