Helpt Ginkgo biloba tegen geheugenverlies ?

nieuws Extracten van het blad van de Japanse notenboom, Ginkgo biloba, in de vorm van tabletten of thee, worden nog altijd aangeprezen omdat ze de bloedcirculatie en de geheugenfunctie zouden verbeteren en bijvoorbeeld zouden helpen om geheugenverlies of dementie te verhelpen of te voorkomen, tegen tinnitus (oorsuizen), etalagebenen (claudicatio intermittens), erectiestoornissen, duizeligheid, premenstrueel syndroom, glaucoom, enzovoorts.

Voor een overzicht van mogelijke gezondheidsvoordelen van Ginkgo.

Tal van studies hebben echter tot nu toe geen significant gezondheidseffect van preparaten op basis van ginkgo kunnen aantonen. Dat werd recent nog bevestigd in een grote Franse studie over dementie gepubliceerd in The Lancet Neurology . De onderzoekers vergeleken een groep 70-plussers die gedurende vijf jaar twee keer per dag een Ginkgopil namen met een groep bejaarden die een placebo kregen. Na vijf jaar werd bij 4% van de Ginkgogroep dementie vastgesteld tegenover 5% in de placebogroep.

• Ook volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat een dertigtal Ginkgo- preparaten onderzocht, is er onvoldoende bewijs voor de beweerde gezondheidseffecten. Bovendien bevat het merendeel van de onderzochte preparaten niet wat de verpakking aangeeft. Bovendien kan bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid de veiligheid niet worden gegarandeerd, zo stelt het RIVM.

• In een recente update van de Transparantiefiche over de ‘Medicamenteuze aanpak van dementie’ schrijft het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Infomatie dat “voor Ginkgo biloba geen preventief effect aangetoond (kan) worden op het ontstaan van Alzheimer. Voorlopig is gebruik van Ginkgo biloba in de preventie van Alzheimer af te raden.”
Omwille van mogelijke bijwerkingen of interacties met andere geneesmiddelen wordt alleszins afgeraden om dergelijke preparaten te nemen als u lijdt aan epilepsie of bepaalde geneesmiddelen geneesmiddelen neemt, onder meer tegen epilepsie, bloedverdunners, geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk en antidepressiva.

bron: www.bcfi.be/

Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram