Alles wat je moet weten over Pilates

Laatst bijgewerkt: februari 2017
123-p-fitness-sport-pilates-170-4.jpg

nieuws Bij fitness en aerobics is Pilates momenteel zeer ‘in’. Wat zijn de principes van deze methode? En wat zijn de voordelen voor je gezondheid, je figuur en je spierstelsel?

Deze methode dankt haar naam aan Joseph Pilates, een Duitser van Griekse origine die geboren werd in 1883. Hij had een zwakke gezondheid, leed aan astma en reuma en ging op zoek naar een manier om zijn lichaam te versterken. Hij vond een oplossing in de combinatie van gymnastiek, yoga en gevechtstechnieken. In 1923 emigreerde hij naar New York waar hij een sportstudio opende die heel wat professionele dansers lokte. Zij gingen daar vooral naar toe om een slechte houding te corrigeren, om blessures op te vangen en om hun figuur op een harmonieuze manier te ontwikkelen.

Wat is de basis?
De Pilatesmethode legt de klemtoon op de ademhaling, de harmonie van lichaam en geest, op bepaalde bewegingen die rustig maar met een perfectie precisie worden uitgevoerd, met als doel het lichaam soepel te maken en het te verstevigen via een evenwichtig spierensysteem. Elke beweging start vanuit het centrum van het lichaam, de zone tussen de heupen en de borstkas. Bij de meeste oefeningen moet je de buik intrekken maar dat gebeurt zonder de buikspieren al te veel op te spannen. De bewegingen worden in een vloeiende beweging en vaste volgorde uitgevoerd. Met respect ook voor de kromming van de wervelkolom.

Wat zijn de resultaten?
Deze methode versterkt en verlengt de spieren. Het resultaat is een betere houding, een sterkere heupgordel en minder spierpijn of – spanningen.

Pilates reduceert eveneens je stress en het verhoogt je lichaamsbewustzijn. Om van deze weldadige effecten te kunnen genieten, moet je de oefeningen wel regelmatig en rigoureus doen - minimum twee keer per week – en onder goede begeleiding (in een erkende fitnesszaal of bij een kinesist).


auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram