Welke effecten heeft cannabisgebruik tijdens tienerjaren op lange termijn?

Laatst bijgewerkt: maart 2021
123m-cannabis-roken-drug-7-8.jpg

nieuws 14% van alle leerlingen gebruikte ooit cannabis, dat blijkt uit de grootschalige bevraging van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). De langetermijneffecten van cannabisgebruik zijn echter niet te verwaarlozen, ook als je pas als twintiger met cannabis start.


Cannabis heeft het imago een recreatieve drug te zijn die niet erg gevaarlijk is. De impact van cocaïne en heroïne is uiteraard veel groter, zowel wat betreft de lichamelijke en geestelijke gezondheid als op gezins-, sociaal of beroepsgebied, maar toch is cannabis niet onschuldig. Dat blijkt uit een recent onderzoek aan de Universiteit van Queensland. 
Impact op dagelijks leven
Het team volgde twee decennia lang zo’n 2000 studenten vanaf de leeftijd van 15 jaar, en bracht verschillende gegevens in kaart, waaronder alcoholgebruik, roken van tabak, gebruik van illegale drugs, relatiestatus, financiële situatie, depressie, angstgevoelens en werkstatus. Zo bleek dat regelmatig cannabisgebruik een opvallend negatieve invloed heeft op het dagelijks leven van die persoon. 

"Vergeleken met niet-gebruikers lopen regelmatige cannabisgebruikers meer kans op overmatig alcoholgebruik op latere leeftijd. Ze grijpen ook meer naar sigaretten of illegale drugs, en zijn opvallend vaker single”, aldus Dr. Chan, die het onderzoek leidde. Daarnaast lopen cannabisgebruikers meer kans op een depressie, en is de kans groter dat ze geen betaalde job hebben. 

Bronnen:
https://www.uq.edu.au
https://onlinelibrary.wiley.com
https://www.vad.be

Lees ook: Vrijwilligers gezocht voor het online sensibiliseren van druggebruikers


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram