Vrijwilligers gezocht voor het online sensibiliseren van druggebruikers

unsplash_man_werk.jpg

nieuws Steeds meer mensen die drugs gebruiken gaan zich online informeren. De social distancing-maatregelen die sinds de coronacrisis ingevoerd zijn, hebben deze nieuwe gewoonte versterkt, en dus lanceert het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs een online sensibiliseringscampagne. 

“Via fora en sociale netwerken zijn uitwisselingen tussen mensen die drugs gebruiken sterk gegroeid. Die open conversatie is een positief gegeven, maar je vindt er helaas ook veel foute informatie, nepnieuws en propaganda”, zo staat in het persbericht dat het VAD verspreidde. Samen met enkele andere organisaties uit Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk gaat het expertisecentrum nu op zoek naar vrijwilligers die ervaring en kennis hebben over het uitgaansleven en drugs. “Zij kunnen een vertrouwensband en een echte dialoog opbouwen met druggebruikers, zonder te moraliseren of te stigmatiseren.” 

De ‘peers’ kunnen extra vormingen volgen. Een aantal daarvan vonden de afgelopen maanden al plaats, maar ook de komende maanden en in 2021 worden sessies ingepland waarbij wordt ingegaan op productinformatie, risicobeperking en de methode van interventie op sociale netwerken en fora. 

Het project, dat de naam PARTY kreeg, focust zich op de online interventies zolang massa-evenementen verboden zijn, maar van zodra het weer kan, gaan de ‘peers’ ook in real life op pad om druggebruikers in nachtclubs of op feestavonden te ontmoeten. Organisatie Safe ’n Sound, die meestapte in het initiatief, werkt al langer op deze manier en is dan ook voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Bronnen:
www.projectparty.eu
www.safensound.be
www.vad.be


Lees ook: Drank-, drug- en tabaksgebruik bij tieners daalt… maar niet voldoende

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram